łatwy
30min.
2 Porcje | |
---|---|
pęczek rzodkiewek i ich liście | |
2 łyżki | pestek słonecznika |
sok i skórka cytryny | |
mała papryczka chili | |
3 łyżki | oliwy |
łyżeczka | musztardy – najlepiej z gorczycą |
ząbek | czosnku |
łyżka | miodu/cukru |
sól/pieprz |
Rozgrzej patelnię. Na gorącą wrzuć pestki słonecznika i praż przez 3 minuty, aż delikatnie się zarumienią. Rzodkiewki i ich liście dobrze umyj, a potem zanurz na 10 minut w lodowatej wodzie – będą twardsze i łatwiej je pokroisz.
W czasie, kiedy rzodkiewki się moczą, przygotuj sos. Ząbek czosnku i papryczkę drobno posiekaj, przesyp do małego słoika, dodaj sok i skórkę z cytryny, oliwę, miód oraz musztardę. Dopraw solą i pieprzem.
Zakręć słoik, mocno nim potrząśnij, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rzodkiewki i liście po kąpieli wysusz. Ostrym nożem rzodkiewki pokrój w bardzo cieńkie plasterki, a liście w grubsze paski. Plasterki ułóż na talerzu, polej obficie sosem i posyp paskami z liści oraz pestkami słonecznika.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)