średni
160min.
4 Porcje | |
---|---|
Składniki na formę o średnicy 26 cm: | |
200 g | mąki |
50 g | zmielonych migdałów bez skórki lub płatków migdałowych |
150 g | zimnego masła |
łyżeczka | proszku do pieczenia |
3-4 łyżki | zimnej wody |
łyżka | cukru pudru |
Składniki na krem: | |
6 | żółtek |
4 | bio cytryny |
pół szklanki | cukru |
70 g | masła |
łyżka | mąki ziemniaczanej |
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi migdałami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło pokrój na małe kawałki i połącz je z mąką. Dodaj wodę. Zagnieć ciasto. Powinno być elastyczne, gdy jest zbyt suche, dodaj więcej wody, gdy mokre – dosyp mąki.
Gotowe, miękkie zwiń w kulkę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i wstaw na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj je. Formę do tarty wysmaruj delikatnie masłem. Wyłóż na nią ciasto. Możesz także wylepić nim całą powierzchnię – bez wałkowania.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw formę z ciastem do niego i piecz przez 22-25 minut – do czasu, gdy ciasto delikatnie się zarumieni. Potem zostaw do wystudzenia.
Cytryny umyj, sparz wrzątkiem. Zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok. Żółtka umieść w żaroodpornej misce. Ubij je delikatnie, ale nie na puch z cukrem, a potem wlej do nich sok z cytryn.
Miskę z żółtkami ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody. Krem mieszaj trzepaczką lub widelcem do czasu aż zgęstnieje – to potrwa kilkanaście minut. Gdy tak się stanie dodaj do kremu masło i skórkę z cytryny.
Dobrze wymieszaj, szybko dodaj mąkę ziemniaczaną i połącz ją z kremem, tak by nie było w nim grudek. Zostaw krem do wystudzenia. Zimny wyłóż na upieczony spód tarty. Możesz ją udekorować kolorowymi czekoladowymi jajkami.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)