łatwy
40min.
4 Porcje | |
---|---|
liście ziół i kwiatów | |
kilka łyżek octu | |
jajka | |
stare cienkie rajstopy |
Jajka ugotuj na twardo. Gdy ostygną przetrzyj je szmatką zamoczoną wcześniej w occie. Do delikatnie nasączonych octem skorupek przyklej dowolne liście i kwiaty. Możesz z nich ułożyć autorską kompozycję. Zawiń tak ozdobione jajko w kawałek rajstop, zwiąż ciasno, by dekoracje nie pospadały.
Jajka zanurz na co najmniej pół godziny w miseczce z naturalnym barwnikiem.
Do wyboru masz takie:
Kurkuma – 4 łyżki kurkumy wsyp do garnka z wodą i gotuj przez 15 minut. W ciepłym płynie zanurz jajka.
Liście czerwonej kapusty. Pokrój je drobno, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 10 minut. Gdy intensywnie zabarwią płyn – włóż do niego przygotowane jajka.
Buraki – obierki z 3 buraków gotuj przez pół godziny. Potem w ciepłym barwniku wykąp ugotowane wcześniej jajka.
Pisanki zero waste
Pisankę można też ozdobić bez barwników. Poszukaj w szafkach kawałków sznurków czy włóczek. Poproś dzieci, by ze spaceru przyniosły małe kawałki gałązek z listkami. Delikatnie obwiążcie ugotowane wcześniej jaka sznurkiem, a między nitki włóżcie gałązki. Tak udekorowane pisanki będą pięknie prezentowały się na zwykłym białym talerzu czy w większym słoiku wyłożonym rzeżuchą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)