średni
30min.
2godz.
4 Porcje | |
---|---|
Bajaderki a’la Pascal | |
1 paczka | Czekoladowe pierniczki |
1 łyżka | Sok pomarańczowy |
1/2 łyżki | Masło w temperaturze pokojowej |
Zmielone orzechy włoskie | |
Mus czekoladowy | |
200 g | gorzkiej, drobno pokrojonej albo połamanej czekolady Château |
100 g | masła |
5 | dużych jajek (zerówek) |
40 g | drobnego cukru |
Świeże owoce leśne (np. maliny czy borówki) | |
Sos | |
Woda | |
Cukier | |
owoce aż zgęstnieje |
Drobno pokrojone pierniczki połącz z odrobiną soku pomarańczowego i masłem. Uformuj małe kuleczki i obtocz w zmielonych orzechach włoskich.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj
Oddziel żółtka od białek. Żółtka umieść w miseczce, a białka w dużej misce do ubijania. Zagotuj wodę w garnku, a na wierzch połóż metalową miseczkę z pokruszoną czekoladą i masłem. Poczekaj, aż się rozpuszczą pod wpływem ciepła. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. (miseczka nie może dotykać wody) mieszaj od czasu do czasu z pomocą drewnianej łyżki . Gdy się rozpuści całkowicie odstaw czekoladę z rondelka i dokładaj po jednym żółtku, nie przerywając delikatnego mieszania.
W oddzielnej misce ubij białka na sztywno, stopniowo dodając cukier, aby piana była sztywna i błyszcząca. Połącz ubite białka z czekoladą, wykonując tę czynność etapami. Cały czas mieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Podawaj z sosem, owocami i bajaderkami, udekoruj miętą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)