średni
40min.
4 Porcje | |
---|---|
2 | polędwice z dorsza |
500 g | pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół |
2 | pomidory malinowe pokrojone w ósemki |
350 g | czarnych i zielonych oliwek pokrojonych w ćwiartki |
1 | pęczek natki pietruszki- posiekany |
1/2 | cytryny |
1 | duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki |
100 ml | białego wina |
oliwa z oliwek | |
masło | |
papryczka chili wędzona | |
sól morska | |
ziemniaki pokrojone w grubą kostkę |
Na patelni o wysokim brzegu dodaj oliwę z oliwek, czosnek w kawałkach, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oliwki pokrojone w ćwiartki i pomidory malinowe pokrojone w ósemki.
Podsmażaj przez 1-2 minuty, a następnie dodaj białe wino, szczyptę soli i szczyptę papryki chili. Pozostaw do gotowania na wolnym ogniu.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przecedź i ubij. Dodaj rozpuszczone palone masło i wymieszaj. Dopraw.
Na 2 patelni dodaj odrobinę oliwy z oliwek, masło i obsmaż rybę, aby ją zrumienić (około 2 minuty z każdej strony). Dodaj szczyptę soli i sok z połowy cytryny. Podsmaż około 5 minut i dodaj miąższ ryby do sosu pomidorowo-oliwkowego. Następnie ryba musi gotować się w sosie, pod przykryciem, na małym ogniu między 5 do 10 minut, w zależności od grubości ryby.
Odstaw z ognia i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z puree ziemniaczanym.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)