średni
45min.
4 Porcje | |
---|---|
Na marynatę: | |
400 g | filetu z piersi kurczaka |
sól | |
1/2 łyżeczki | kurkumy |
1 łyżka | świeżego imbiru posiekanego w drobną kostkę |
1/2 łyżeczki | mielonego cynamonu |
2 łyżki | harissy |
3 łyżki | oliwy |
1 łyżka | masła |
Sos: | |
2 | cebule, posiekane |
4 ząbki | posiekane |
3 łyżki | oliwy z oliwek |
1 l | bulionu z kurczaka zredukowanego do glace |
80 | zielonych i czarnych oliwek, wydrążonych i pokrojonych w ćwiartki |
1 | cytryna |
1 | cukinia, pokrojona w plasterki |
1/3 | sera grana padano, starty |
450 g | tagliatelle |
1/2 | pęczka natki pietruszki, posiekanej |
1/2 | pęczka mięty, posiekanej |
Kurczaka zamarynuj w soli z 2 łyżkami harissy, kurkumą, imbirem i cynamonem. Odstaw na 15 minut. Na rozgrzanej patelni dodaj odrobine oleju i masła podsmaż kurczaka z dwóch stron (około 3 minuty).
Zdejmij kurczaka i odłóż na bok. Dodaj na patelnię oliwę cebulę i czosnek oraz resztę marynaty. Kontynuuj smażenie przez 3 minuty, mieszając. Dodać bulion, oliwki i zest z cytryny .
Gotuj przez 20 minut lub do momentu, gdy sos zredukuje się o połowę i nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj cukinię i gotuj, mieszając, przez 2 minuty lub do momentu, gdy stanie się półprzezroczysta. Wsyp ser i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Włóż piersi kurczaka do sosu żeby się ogrzały albo wstaw piersi kurczaka do piekarnika na 7 minut w 180 stopniach.
W garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron al dente, około 8 minut. Przechowuj 1/2 szklanki wody z gotowania.makaronu i odcedź makaron.
Dodaj makaron na patelnię i dobrze wymieszaj, aby pokrył się sosem. Ułóż na wierzchu kurczaka pokrojonego w plasterki. Udekorować natką pietruszki i miętą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)