Choć domowe pączki tradycyjnie podaje się przede wszystkim w tłusty czwartek, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby delektować się nimi na co dzień. Znakomicie sprawdzają się jako słodkie śniadanie, podwieczorek czy przegryzka do kawy. Ręcznie robione, puszyste pączki smakują oczywiście znacznie lepiej niż te sklepowe, więc warto dowiedzieć się, jak je przygotować. Przed Tobą prosty przepis na pączki domowe!
średni
25min.
3 Porcje | |
---|---|
Kluczowym etapem przepisu na pyszne pączki jest wyrabianie ciasta drożdżowego. Pozostałe kroki nie powinny Ci sprawić większych problemów. | |
1 kg | mąki pszennej |
50 g | świeżych drożdży |
120 g | cukru |
500 ml | mleka |
1 | jajko |
6 | żółtek |
80 g | masła |
1 opakowanie | cukru wanilinowego |
2 łyżki | wódki |
2 szczypty | soli |
1 kg | smalcu |
marmolada różana | |
cukier puder |
Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy drożdże, 2 łyżki cukru, ½ szklanki letniego mleka i 5 łyżek mąki tak, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 30 minut.
Resztę przesianej mąki łączymy z rozczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrabiamy, dodając stopniowo rozpuszczone masło. Po kilku minutach masa powinna być gładka i elastyczna. Formujemy ją w kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, chwilkę wyrabiamy, a następnie odrywamy ręką po kawałku ciasta (ok 60g), spłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejamy, aby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia.
Uformowane kulki pozostawiamy pod przykryciem na stolnicy lub w innym ciepłym miejscu na ok 20 – 40 minut, aby podwoiły objętość.
Pączki smażymy z dwóch stron na głębokim tłuszczu, w temperaturze 170°C. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu i przestygnięciu posypujemy pączki cukrem pudrem.
Skoro wiesz już, jak zrobić pączki, zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami, dzięki którym cały proces ich przygotowywania przebiegnie po Twojej myśli!
Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby składniki na ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki na kilka godzin przed jego wyrabianiem w celu ich ocieplenia. Skorzystaj ze świeżych drożdży, ponieważ to właśnie one zapewnią Ci najlepsze efekty. Aby dobrze wyrosły, zmieszaj je z mąką, cukrem i ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Taki roztwór wstaw do garnka z podgrzaną wodą, aby mleko nie stygło podczas wyrastania drożdży. Do ciasta dodaje się także spirytus, który podczas smażenia ma przyspieszyć ścięcie białka zawartego w mące i jajkach.
Na kolejnym etapie prac zadbaj o odpowiednią temperaturę smażenia – powinna wynosić 170 – 180 stopni C. W niższej pączki mogłyby za bardzo chłonąć tłuszcz, a w wyższej za szybko się rumienić. Ciasto nie powinno opaść na dno garnka, tylko swobodnie pływać po powierzchni oleju. Skutkuje to charakterystyczną białą obwódką wokół pączka, która świadczy o jego puszystości i lekkości.
W doborze nadzienia do pączków może ograniczyć Cię tylko Twoja wyobraźnia. Dużą popularnością cieszą się głównie marmolady – różane, truskawkowe czy wieloowocowe. Świetnie sprawdzą się także dżemy wiśniowe i pomarańczowe. Ciekawym rozwiązaniem okażą się też płatki róży w cukrze. Nie zapomnij o tym, by pączki udekorować lukrem bądź cukrem pudrem. Do tego pierwszego możesz dodać również smażoną w cukrze skórkę pomarańczy.
Nadziewanie pączków przed smażeniem może okazać się dla niektórych trudne z uwagi na konieczność dokładnego zlepienia ciasta. Jeśli chcesz uniknąć tego ryzyka, możesz skorzystać ze szprycy i rękawa cukierniczego, które pozwolą Ci szybko i wygodnie nadziać pączki już po smażeniu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)