Faworki to słodkie, cienkie i chrupiące ciastka przyjmujące formę warkoczy. Szczególną popularnością cieszą się w okresie karnawału, a zwłaszcza w tłusty czwartek, gdy z powodzeniem konkurują z pączkami. Podawane są przede wszystkim w Polsce, a także w Niemczech i na Litwie. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, smaży na głębokim tłuszczu i podaje posypane cukrem pudrem. Na samą myśl o nich cieknie Ci ślinka? Zapoznaj się z naszym przepisem na chrust! Skąd wywodzą się faworki? Pierwsze faworki pojawiły się na terenach dzisiejszych Niemiec i Litwy. Legenda głosi, że powstały zupełnie przez przypadek. Podczas smażenia pączków nieuważny cukiernik miał wrzucić do rozgrzanego oleju wąski pasek ciasta. W obawie przed reprymendą od przełożonych wyjął go i posypał cukrem pudrem, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Początkowo chrust wyrabiano więc z ciasta na pączki, toteż był on stosunkowo ciężki. Dopiero później formuła została dopracowana w taki sposób, aby zapewnić faworkom lekkość i chrupkość. Sam termin „faworki” może wywodzić się od francuskiego słowa „une faveur” oznaczającego wstążeczkę. Inna teoria głosi, że za tę nazwę odpowiada poznańska piekarnia Fawor, która szczyci się już ponad stuletnią tradycją.
średni
90min.
150 Porcje | |
---|---|
Przepis na faworki będzie wymagał od Ciebie odrobiny czasu i cierpliwości, ale gwarantujemy, że rezultaty są tego warte! | |
300 g | mąki pszennej |
4 | żółtka |
1 łyżka | octu lub spirytusu |
0,5 łyżeczka | cukru |
0,5 łyżeczka | soli |
4 łyżek | kwaśnej śmietany |
olej do smażenia | |
cukier puder do dekoracji |
Wymieszać mąkę z cukrem i solą, dodać do mieszanki żółtka jaj, śmietanę i ocet/spirytus. Uformować i zbijać na blacie drewnianym wałkiem (czynność ta polega na uderzaniu wałkiem w zbite ciasto aż do spłaszczenia, następnie należy je zwinąć i ponownie uderzać, tak przez ok. kwadrans).
Posypać blat mąką i rozwałkować ciasto na cienkie, pozostałą część ciasta trzymać pod ścierką. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski (ok. 4 cm szerokości), a w dalszej kolejności na równoległoboki (ok. 10 cm). Naciąć w środku każdy kawałek, przeciągać końcówką przez nacięcie.
Rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim faworki. Po usmażeniu nalezy odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem.
Sama znajomość przepisu na faworki to nie wszystko. Aby osiągnąć zadowalające efekty, należy zadbać o dobór odpowiednich składników i właściwą konsystencję ciasta. Tradycyjnie powinno ono zawierać mąkę pszenną, dużo żółtek bądź całych jaj, ale za to niewiele cukru i tłuszczu (w postaci masła lub margaryny oraz śmietany).
W przepisie na faworki najlepiej zastosować mąkę pszenną tortową (optymalnie typu 450). Warto przesiać ją przez sito, aby chrust był kruchy i chrupiący. Taki rezultat zapewni Ci także przygotowywanie masy ze schłodzonych składników. Na etapie jej wyrabiania zadbaj o odpowiednie napowietrzenie ciasta. Dzięki temu pyszne faworki zyskają lekkość i charakterystyczny wygląd.
Rolę sekretnego składnika przepisu na faworki odgrywa ocet bądź spirytus. Produkty te nie tylko świetnie sprawdzają się jako spulchniacze, ale też zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ciasto. Dzięki takiemu rozwiązaniu chrust jest lekki i chrupiący.
Sama znajomość przepisu na faworki to nie wszystko. Aby osiągnąć zadowalające efekty, należy zadbać o dobór odpowiednich składników i właściwą konsystencję ciasta. Tradycyjnie powinno ono zawierać mąkę pszenną, dużo żółtek bądź całych jaj, ale za to niewiele cukru i tłuszczu (w postaci masła lub margaryny oraz śmietany).
W przepisie na faworki najlepiej zastosować mąkę pszenną tortową (optymalnie typu 450). Warto przesiać ją przez sito, aby chrust był kruchy i chrupiący. Taki rezultat zapewni Ci także przygotowywanie masy ze schłodzonych składników. Na etapie jej wyrabiania zadbaj o odpowiednie napowietrzenie ciasta. Dzięki temu pyszne faworki zyskają lekkość i charakterystyczny wygląd.
Rolę sekretnego składnika przepisu na faworki odgrywa ocet bądź spirytus. Produkty te nie tylko świetnie sprawdzają się jako spulchniacze, ale też zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu przez ciasto. Dzięki takiemu rozwiązaniu chrust jest lekki i chrupiący.
Łatwo się domyślić, że wybór tłuszczu do smażenia faworków ma niebagatelny wpływ na ich konsystencję oraz smak. Niektórzy smakosze są zdania, że najlepiej nadaje się do tego celu smalec. Z powodzeniem można jednak użyć także innych olejów – zwłaszcza rzepakowego, który cechuje się bardzo uniwersalnym charakterem. Produkt ten jest odporny na zmiany termiczne i ma wysoką temperaturę dymienia.
Skoro wiesz już, jak przygotować faworki krok po kroku, przyjrzyjmy się bliżej dwóm etapom tego przepisu. Pierwszy to wyrabianie ciasta. Aby zapewnić mu odpowiednią konsystencję, wcale nie musisz długo i intensywnie go mieszać. Po połączeniu wszystkich składników wystarczy zbić je w twardą kulę i pozostawić na około 45 minut. Masę możesz przykryć folią i wstawić do lodówki, aby ciasto zmiękło i stało się bardziej plastyczne.
Drugi kluczowy etap to smażenie faworków. Uważaj przede wszystkim na temperaturę oleju – optymalna to 180°C. Pamiętaj też, aby nie wrzucać do tłuszczu zbyt wiele chrustu na raz, ponieważ ochłodzi to olej i spowoduje jego nadmierne wchłanianie przez ciasto. Najlepiej więc smażyć faworki w partiach po 3 – 4 sztuki. Nie zostawiaj ich w tłuszczu zbyt długo, aby się nie przypaliły i nie przesiąkły olejem. Powinny być rumiane bądź złociste, ale nigdy nie brązowe.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)