łatwy
70min.
2 Porcje | |
---|---|
2 szklanki | mąki orkiszowej |
1 łyżeczka | proszku do pieczenia |
1 łyżeczka | soli |
szczypta | cukru |
3/4 szklanki | napoju roślinnego |
1 łyżka | oliwy z oliwek |
Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Do sypkich składników ddaj podgrzany napój roślinny i oliwę.
Wymieszaj i zagnieć na sprężyste ciasto. Uformuj je w kulę i odstaw pod przykryciem na 30-40 minut, aby wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formuj placuszki wielkości dłoni, wałkując na oprószonej mąką powierzchni.
Placuszki upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pieką się bardzo szybko: 3-4 minuty!
Podawaj ciepłe, np. z hummusem i świezymi warzywami lub jak ododatek np. do warzywnego curry. Świetnie smakują także po przestudzeniu.
Określeniem naan nazywamy indyjskie pieczywo, podobne do popularnych w naszym kraju podpłomyków. Można je podawać z różnymi dipami lub sosami, czosnkiem, oraz ziołami. Doskonale sprawdza się ono do potraw typu curry.
Chlebki naan tradycyjnie wypiekanie są z mąki pszennej, do której dodaje się niewielką ilość drożdży. Ich wielką zaletą jest łatwość przyrządzania. Placki naan z powodzeniem zastąpić mogą tradycyjne pieczywo i stanowią smakowitą zakąskę do wielu dań.
Chlebki naan znane w Polsce także pod nazwą nanica. To małe, okrągłe, drożdżowe chlebki pochodzące z kuchni indyjskiej, a w szczególności z kuchni kaszmirskiej.
Jak zrobić chlebek naan? W oryginalnej wersji wypiekany jest on w naprawdę wysokich temperaturach, niemożliwych do osiągnięcia w domowych warunkach, w piecu tandoor, w którym pali się drewnem bądź węglem drzewnym. W uproszczonej wersji można przygotować go na patelni lub w piekarniku. W Indiach przepis na chlebki naan to mąka pszenna, jogurt oraz mleko. Są one łatwe i szybkie do zrobienia. Można je w prosty sposób odgrzać, wkładając do elektrycznego grilla lub, zawinięte w folię aluminiową, do rozgrzanego piekarnika. Chlebek naan można przygotować według przepisu uwzględniającego czarnuszkę czy pokrojone ząbki czosnku
Chlebki naan podaje się m.in. z mięsem, rodzynkami i orzechami, z sałatką albo serem. Chlebki naan z piekarnika podawane są często do wszelkich potraw kuchni indyjskiej, dlatego że najlepiej komponują się z większością tych dań. Są rewelacyjnym dodatkiem do potraw z dużą ilością sosu i świetnie sprawdzają się jako przekąska do maczania. Można je np. wkładać do pikantnego maślanego sosu z serem paneer lub warzywami. Spożywane z masłem ghee są świetnym dodatkiem do indyjskiego curry, tikka masali czy też indyjskich mięs.
W Indiach można spotkać bardzo różnorodne wersje chlebka naan:
• Kemma naan to chlebek faszerowany mięsem,
• Peshawari naan to określenie chlebka z farszem z rodzynek i orzechów,
• Roghani naan to chlebek z sezamem,
• Amritsari naan tak nazywa się chlebem z ziemniakami i cebulą.
Chlebki naan pasują również do wszelkich potraw z kurczakiem. Smakują równie dobrze przyprawione hummusem, pikantną pastą paprykową czy oliwkami. Są doskonałym dodatkiem do potraw typu curry np. warzywnego curry z ciecierzycą oraz do zup. Doskonale będzie pasowała do nich aromatyczna zupa Dahl albo indyjska zupa pomidorowa. Z kolei chlebek naan z roślinnym mięsem mielonym, z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Smak chlebków naan można urozmaicać świeżo zmielonym pieprzem.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)