Przepisy na dania kuchni wegetariańskiej nie są tworzone tylko z myślą o osobach, które chcą ograniczyć jedzenie mięsa. Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne – czego chcieć więcej? Jesteś ciekawy, jak smakuje domowy pasztet warzywny? Koniecznie sprawdź nasz przepis. Przekonaj się, jakie to proste!
średni
20min.
30min.
10 Porcje | |
---|---|
1 | słoik ciecierzycy w zalewie |
1 | marchewka |
1 | pietruszka |
1/4 | korzenia selera |
1 | cebula |
3 | ząbki czosnku |
2 | jajka marki Wesoły Kurnik |
1/2 szklanki | wody |
2 łyżki | oleju rzepakowego Bellasan |
1/2 łyżeczki | gałki muszkatołowej |
1 łyżeczka | papryki wędzonej Le Gusto |
1 łyżeczka | papryki słodkiej Le Gusto |
1 łyżeczka | soli Le Gusto |
1/2 łyżeczki | mielonego pieprzu Le Gusto |
Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą.
Wszystkie warzywa obierz. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj.
Przygotowane składniki podsmaż na rozgrzanym oleju. Po 5 minutach dodaj wodę, ciecierzycę i wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Warzywa muszą być miękkie.
W tym czasie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
Podduszone składniki zmiksuj na gładką masę przy użyciu blendera. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Do masy dodaj żółtka i całość dokładnie wymieszaj.
Do warzywnej pasty stopniowo dodawaj ubite białka. Całość cały czas delikatnie mieszaj.
Gotową masę przełóż do foremki (keksówki). Pasztet warzywny wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu pozostaw pasztet w wyłączonym piekarniku, do momentu aż lekko ostygnie. Przed pokrojeniem cały pasztet schłodź w lodówce.
Najczęściej podstawą pasztetu bez mięsa są strączki. Nasiona roślin strączkowych nadają gotowemu produktowi kremowej i jednolitej konsystencji. Najczęściej przygotowuje się pasztet wegetariański z soczewicy lub ciecierzycy. Jednak równie dobrze sprawdzą się różne gatunki fasoli (białej, czerwonej, czarnej), grochu (żółtego i świeżego, zielonego), a także soi. Najlepiej wykorzystać suche produkty, które uprzednio się namoczy, a następnie dobrze ugotuje. Jednak jeśli zależy Ci na czasie i chcesz przygotować szybki pasztet warzywny, śmiało użyj strączków z puszek lub słoików. Pamiętaj tylko, aby wcześniej dobrze obmyć je z zalewy. Dzięki temu unikniesz wzdęć i dyskomfortu w jelitach.
Musisz zastąpić czymś jajka – poza tym wszystkie składniki pozwolą Ci przygotować w pełni roślinny pasztet. W tej kwestii świetnie sprawdzi się siemię lniane namoczone w wodzie. 1 jajko zamień na 3 łyżki zmielonych nasion lnu, które wymieszasz z taką samą ilością wody. Namoczone siemię lniane możesz śmiało ubić. W ten sposób uzyskasz puszystą piankę, która napowietrzy Twój pasztet warzywny. Pamiętaj, że w tym przepisie wykorzystujesz 2 jajka. Zachowaj dobre proporcje. Dzięki tej łatwej modyfikacji bez żadnych problemów przygotujesz pasztet wege.
Dodaj do masy ulubione orzechy, nasiona, pestki, a nawet ugotowaną kaszę. Zrób to na etapie dodawania żółtek. Jeśli zrobisz to na samym końcu, puszysta masa (którą uzyskasz dzięki wmieszaniu białek) zwyczajnie opadnie. Jeśli tak się stanie, Twój pasztet z warzyw wciąż będzie pyszny, jednak swoją konsystencją może przypominać zakalec. Nie bój się eksperymentować. Przygotuj pasztet warzywny z kaszą jaglaną lub pasztet na bazie ciecierzycy z orzechami włoskimi. Mniam!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)