Sałatka to popularna potrawa sporządzana z pokrojonych warzyw z dodatkiem innych składników, które mogą być poddane wcześniej obróbce cieplnej, oraz przypraw, sosu, oliwy czy też śmietany. Pyszna sałatka typu śródziemnomorskiego to garść warzyw, oliwki, suszone pomidory, ser i świeże zioła – bazylia, tymianek, natkę pietruszki. Jednakże nie wszystkie te produkty znajdą się w sałatce wegańskiej.
łatwy
15min.
1 Porcje | |
---|---|
200 g | świeżego szpinaku |
paczka | wegańskiego halloumi |
1 | duży pomidor malinowy |
oliwki greckie | |
oliwa z oliwek | |
świeża bazylia | |
sok z 1/2 cytryny | |
do smaku | sól, pieprz |
Wegański ser halloumi pokroj w grubsze plasterki i opiecz z dwóch stron na grillu lub patelni grillowej.
Pomidora pokrój na nieregularne kawałki. Oliwki odsącz z zalewy.
Na liściach szpinaku ułóż pomidora, oliwki i ciepły ser. Skrop sokiem z cytryny i oliwą, oprósz solą i pieprzem. Udekoruj świeżą bazylią.
Niektóre osoby nie jadają mięsa z pobudek etycznych, inne z przyczyn zdrowotnych. Z uwagi na to, że mięso jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, między innymi białka, żelaza, cynku i witaminy B12, w diecie wegańskiej te składniki trzeba dostarczyć z innych źródeł.
W sałatce wegańskiej nie mogą się jednak znaleźć niektóre produkty charakterystyczne dla sałatki śródziemnomorskiej. Weganizm eliminuje bowiem z diety każdą żywność pochodzenia zwierzęcego, czyli w sałatce wege nie mogą znaleźć się:
• żadne rodzaje mięs, również drób,
• ryby,
• owoce morza,
• jajka,
• mleko i produkty mleczne,
• produkty zawierające żelatynę wieprzową,
• miód.
Sałatka to, jak wynika z definicji, w zasadzie każda „zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników”, Jednakże w większości sałatek przeważają mimo wszystko składniki roślinne. Rozróżniamy sałatki jarzynowe, makaronowe, sałatki wegańskie złożone tylko z samych warzyw i m.in. sałatkę śródziemnomorską.
Niezależnie od składników każda sałatka wymaga podania w odpowiednim naczyniu. Sałatki warstwowe najlepiej będą się prezentować w prostych i przezroczystych miskach, sałatki z majonezem lub sosem doskonale będą wyglądać w porcelanowych salaterkach. Natomiast sałaty śródziemnomorskie, w tym również sałatki dla wegan, wymagają dużej i głębokiej miski.
Śródziemnomorska sałatka wegańska stanowi doskonałe uzupełnienie potraw z grilla i można ją z powodzeniem podawać na wszelkich spotkaniach na świeżym powietrzu. Sprawdzi się także przy wielu innych okazjach. To doskonały dodatek do obiadu oraz niskokaloryczny posiłek wskazany jako śniadanie albo kolacja. Sałatkę wegańską można również podawać na imprezie czy na bardzo formalnych przyjęciach.
Formalne firmowe czy dyplomatyczne posiłki w Ameryce zazwyczaj zaczynają się od sałatki, a dopiero po nich są podawane przystawki, danie główne, a następnie deser. Według eksperta od etykiety Jacquelyn Youst z Pennsylvania Academy of Protocol, rozpoczęcie posiłku od sałatki zapobiega przejadaniu się.
We Włoszech uważa się, że podawanie sałatki po daniu głównym pomaga w trawieniu i przygotowuje podniebienie do wina. To dlatego, że oliwa z oliwek pomaga uspokoić i zrównoważyć trawienie, a kwasowość octu może odświeżyć kubki smakowe i podnieść smak. Dlatego też sałatki są tam jadane przy każdej okazji. Podobnie we Francji sałatkę tradycyjnie spożywa się już po daniu głównym, podaną z winegretem. Francuzi twierdzą, że pomaga ona w trawieniu i jest dobrym źródłem witamin.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)