średni
60min.
4 Porcje | |
---|---|
1 | ogórek |
2 | czerwone papryki |
200 g | pomidorów kiściowych |
3 gałązki | ulubionych ziół w doniczce Gut Bio |
4 kromki | maślanego chleba tostowego Goldähren |
2 łyżki stołowe | przecieru pomidorowego Delikato |
50 ml | wina Zinfandel Rosé California |
5 łyżek stołowych | oliwy Casa Morando |
1 łyżeczka | cukru rafinowanego Diadem |
sól, pieprz Portland | |
1 | ząbek czosnku |
200 g | kwaśnej śmietany Milsani (do znalezienia w lodówce) |
10 | oliwek King’s Crown, rodzaj według uznania |
Niektóre artykuły są dostępne w naszej ofercie tylko sezonowo. |
Umyj ogórki, obierz je, przekrój wzdłuż na pół i usuń nasiona. Jedną połowę pokrój na większe kawałki, drugą w drobną kostkę i na chwilę odłóż na bok.
Umyj paprykę, przekrój ją na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę. Umyj pomidory i podziel je na połowy. Z ulubionych ziół oderwij listki, umyj je, osusz i drobno posiekaj. Odkrój skórkę z dwóch kromek chleba tostowego, a następnie pokrój kromki na kawałki
Kawałki chleba tostowego zmiksuj razem z ziołami, większymi kawałkami ogórka, papryką i pomidorami na gładką masę. Dodaj przecier pomidorowy, wino i 3 łyżki stołowe oleju i całość rozmieszaj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, możesz rozcieńczyć je wodą.
Gazpacho dopraw cukrem, solą i pieprzem i schładzaj przez ok. 2 godziny. Obierz i rozgnieć jeden ząbek czosnku. Jedną łyżkę stołową ziół zmieszaj z kwaśną śmietaną i połową czosnku, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Pozostałe kromki chleba tostowego pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Przez ok. 3 minuty podsmażaj grzanki razem z czosnkiem, aż staną się chrupiące.
Oliwki pokrój na plasterki. Pokrojone oliwki i ogórek dodaj do gazpacho.
Przed podaniem dodaj toping z ziół i śmietany oraz grzanki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)