Aktualnie istnieje łącznie ponad 70 krajów o ilościowo znaczących obszarach uprawy kawy. Wszystkie te kraje są położone w tak zwanym „pasie kawowym”. Jest to obszar położony do 30 stopni na północ i południe od równika. Plantacje kawy położone są na wysokości pomiędzy 800 i 2.000 metrów nad poziomem morza. Wyselekcjonowane, jeszcze zielone ziarna surowca kawy ALDI pochodzą między innymi z Ameryki Centralnej i Południowej, Afryki Wschodniej i Azji.Uprawa i kultywacja krzewów kawowca jest bardzo wymagającym zadaniem, dlatego że klimat i pielęgnacja decydująco wpływają na smak i jakość końcowego produktu.
Krzewy kawowca mogą, w zależności od gatunku, osiągać wysokość ponad dziesięciu metrów i mają małe białe kwiaty, o delikatnym słodkawym zapachu trochę przypominającym jaśmin. Drzewa z reguły są przycinane do wysokości około dwóch do czterech metrów, gdyż dzięki temu uzyskuje się lepszy smak ziaren i można je łatwiej zrywać. Rozróżnia się dwa rodzaje kawowca: Arabica i Robusta. Podczas gdy ziarna Arabica mają delikatniejszy i łagodniejszy smak, ziarna Robusta charakteryzują się silniejszą i bardziej ziemistą nutą.
W większości krajów produkujących kawę, jest ona zbierana raz do roku, choć w niektórych rejonach zbiory mogą mieć miejsce dwa razy do roku. Krzewy mogące osiągnąć do 25 lat, owocują pierwszy raz dopiero po trzech lub czterech latach. Owoce można zbierać najwcześniej po sześciu miesiącach, najpóźniej do siedmiu. Dojrzałe owoce kawy zbierane są ręcznie, a w Brazylii również po części maszynowo.
Owoc kawy w normalnym przypadku zawiera dwa zielone ziarna kawy. W dalszej obróbce stosowane są dwie metody: obróbka na mokro i na sucho. W przypadku obróbki na mokro realizowane są różne etapy oczyszczania, proces obierania i fermentacji, jak również etap osuszania. Przy produkcji marek ALDI „Markus“ i „Moreno“, w przeważającej części stosowana jest obróbka na mokro, ponieważ tym sposobem najlepiej pozostaje zachowany smak ziaren kawy.
Przy procesie obróbki na sucho, dojrzałe owoce kawy są suszone na słońcu tak długo, aż ziarna kawy można po prostu wyłuskać. W celu przyspieszenia procesu i uniknięcia fermentacji, kilka razy dziennie są przewracane. Rolnicy jeszcze na miejscu sprawdzają jakość surowca kawy, tzn. powierzchnię, rozmiar, gęstość i kolor poszczególnych ziaren.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)