Ile to „dużo” białka w diecie? Na czym polegają zasady diety wysokobiałkowej, kiedy warto ich przestrzegać i czy każdy może to robić?
W tym artykule poznasz najważniejsze kwestie dotyczące tego tematu. Sprawdź, co koniecznie musisz wiedzieć. Zainspiruj się przykładowym jadłospisem i smakowitymi przepisami.
Zaczynamy!
Zastanawiasz się, na czym polega dieta wysokobiałkowa? To proste! Sama nazwa już naprowadza nas na odpowiedź. To sposób jedzenia i gotowania, w którym jesz więcej białka niż zazwyczaj. Co to dokładnie oznacza?
Zacznijmy od podstaw. Każdy posiłek dostarcza nam energii, którą mierzymy w kaloriach. Jednak nie tylko kalorie są ważne. Kluczowe jest także to, skąd te kalorie pochodzą. Mamy trzy główne źródła: białka, węglowodany i tłuszcze.
Wyobraź sobie tort, który w całości ma tyle kalorii, ile powinieneś zjeść w ciągu dnia. Teraz podzielmy go na kawałki. W normalnej diecie (według standardowych wytycznych dla większości osób dorosłych) część dla białka to 10–15% całego tortu. Reszta to węglowodany (50–60%) i tłuszcze (25–35%).
Na diecie wysokobiałkowej, dzieląc swój tort, kawałek dla białka będzie większy – rośnie do 15–25% całego tortu (to nawet 1/4 całości!). Oznacza to, że przygotowując swój tort, musiałeś uwzględnić więcej składników, które same w sobie są bogate w białko. Naturalnie na rzecz innych (tych, które zawierają węglowodany i tłuszcze) – gramatura i kalorie muszą się przecież zgadzać.
Zapomnijmy na chwilę o torcie, to tylko porównanie. Świat byłby zbyt piękny, gdyby każdy mógł codziennie zjadać tyle słodkości. W praktyce oznacza to, że jesz więcej produktów bogatych w białko.
Ile białka naprawdę jesz na takiej diecie? Standardowo ludzie jedzą około 0,8 gramów białka na kilogram masy ciała. Kobieta, która waży 60 kg, każdego dnia powinna zjadać ok. 48 gramów białka (0,8 g × 60 kg). W praktyce najczęściej mieści się to w tym pierwszym zakresie – 10–15%.
Na diecie z dużą ilością białka wartość ta może wzrosnąć do 1,2–2 gramów na kilogram masy ciała. Jeśli więc ważysz 70 kg, na diecie wysokobiałkowej zjesz między 84 a 140 gramów białka dziennie - co z kolei będzie mieścić się w drugim zakresie – 15–25%.
W praktyce pilnowania proporcji diety z dużą ilością białka obie opcje będą w porządku. Jednak liczenie procentów (zwykle z pomocą aplikacji) najczęściej wiąże się także z monitorowaniem ilości węglowodanów i tłuszczów. Co także jest bardzo ważną częścią zdrowej diety wysokobiałkowej.
Stosowanie diety wysokoproteinowej może się świetnie sprawdzić w kilku przypadkach. Jakich?
Dieta wysokobiałkowa jest świetnym wyborem dla wielu osób. Pomaga w budowie i ochronie masy mięśniowej, daje uczucie sytości i wspiera regenerację. Niezależnie od tego, czy jesteś sportowcem, chcesz schudnąć, leczysz się po urazie, jesteś osobą starszą czy po prostu osobą aktywną fizycznie – zwiększenie ilości białka w diecie może ci tylko pomóc. Pamiętaj, by robić to mądrze i zachować równowagę w swoim jadłospisie.
Pomimo licznych korzyści, stosowanie diety wysokobiałkowej nie będzie dobrym pomysłem w każdym przypadku. Istnieją sytuacje, w których większa zawartość białka może nie być korzystna.
W tym przypadku osoby z chorobami nerek powinny szczególnie uważać. Jeśli twoje nerki nie działają prawidłowo, nadmiar białka może je obciążyć.
Pamiętaj – stosowanie diety wysokobiałkowej w ciąży, chorobach przewlekłych, a także w przypadku innych niestandardowych sytuacji zdrowotnych – zawsze! – powinno być konsultowane z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem. Specjalista pomoże ci dostosować jadłospis do twoich potrzeb i stanu zdrowia.
A co z posiłkami wysokobiałkowymi? Czy każdy może je jeść? Tak, ale z umiarem. Ważna jest równowaga. Każdy potrzebuje białka, jednak nie w zbyt dużych ilościach. Patrz na swoją dietę całościowo. Dzięki temu na pewno nie przekroczysz zaleceń dotyczących ilości białka.
Wbrew pozorom nie tylko białko. Choć znajomość produktów z dużą zawartością tego składnika może okazać się bardzo pomocna. Musisz wiedzieć, że białko w żywności możemy podzielić na dwa rodzaje: zwierzęce i roślinne. Każde z nich wyróżnia się nieco innymi cechami – zwłaszcza sposobem wchłaniania. Co za tym idzie, także sposobem, w jaki twój organizm może je wykorzystać.
Na diecie wysokoproteinowej jedz zarówno jeden, jak i drugi rodzaj białka. Takie podejście znacznie ułatwi ci dostarczenie jego odpowiednich ilości.
Postaw na produkty zwierzęce: mięso, ryby, jaja i nabiał oraz roślinne: nasiona roślin strączkowych, tofu, tempeh, orzechy czy kasze.
Sprawdź, jakie konkretne produkty są szczególnie bogate w białko. Przeczytaj nasz artykuł: Produkty wysokobiałkowe – co zawiera dużo białka?
Jak uwzględnić w diecie potrawy wysokobiałkowe? Sprawdź przykładowy jadłospis i zainspiruj się.
Śniadanie — 411 kcal (25,6 g białka)
II śniadanie — 289 kcal (19,9 g białka)
Obiad — 547 kcal (35,5 g białka)
Podwieczorek — 265 kcal (12,0 g białka)
Kolacja — 400 kcal (21,0 g białka)
Proponowany 1-dniowy jadłospis dostarcza 1912 kcal, w tym 24% białka, 31% tłuszczów i 45% węglowodanów.
Poznaj inne przepisy, które świetnie sprawdzą się na diecie wysokobiałkowej. Sprawdź i sam się przekonaj, jak smaczne może być codzienne gotowanie.
Możesz stosować ją tak długo, jak czujesz się na niej dobrze. Pamiętaj jednak, że twoja dieta powinna być zrównoważona. Nie ograniczaj się tylko do rekomendowanych produktów na diecie wysokobiałkowej. Włącz do swojego menu warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze.
Skuteczność diety wysokobiałkowej w niektórych przypadkach jest wręcz niezastąpiona. Możesz stracić na wadze, zbudować masę mięśniową, przyspieszyć regenerację i odczuwać sytość po posiłkach przez dłuższy czas.
Musisz jednak wiedzieć, że faktyczne efekty będą zależeć od całej twojej diety i trybu życia. Samo jedzenie większej ilości białka nie sprawi, że schudniesz. Twoje mięśnie także same z siebie nie urosną. Połącz przestrzeganie zdrowych nawyków żywieniowych z aktywnością fizyczną. Tylko wtedy zauważysz efekty.
Możemy wymienić kilka najczęściej występujących skutków ubocznych diety wysokobiałkowej.
Jeśli nie zadbasz o odpowiednią ilość błonnika, możesz doświadczyć zaparć. Podobnym problemem będą nadmierne gazy.
Zdarza się także, że skupiając się na jedzeniu dużej ilości białka, zapominamy o węglowodanach i tłuszczach. Nie uwzględniamy w jadłospisach innych wartościowych produktów. Takie nawyki mogą prowadzić do osłabienia zdrowia, braku energii i niedoborów pokarmowych.
Mitem jest jednak to, że dieta wysokobiałkowa obciąża nerki. Jeśli jesteś zdrowy, nie musisz się martwić. Prawidłowo pracujące nerki poradzą sobie z większą ilością białka. Jeżeli jednak doskwierają ci jakiekolwiek problemy zdrowotne, to każdą modyfikację swojej diety musisz skonsultować z lekarzem.
Pamiętaj, że najbardziej powszechne wady diety wysokobiałkowej możesz wyeliminować, jeśli podejdziesz do tego tematu z głową. Zdrowy i pełnowartościowy jadłospis to podstawa.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)