Czy wiesz, że produkty wysokobiałkowe nie są przeznaczone tylko dla sportowców? Jeśli dowiesz się, w jakiej żywności znajdziesz największe ilości tego makroskładnika, to z pewnością łatwiej będzie Ci zadbać o swoje zdrowie.
Przekonaj się, które produkty to najlepsze źródła białka i dlaczego warto uwzględniać je w codziennej diecie.
O diecie wysokobiałkowej i jej korzyściach można mówić wiele. Najczęściej robimy to w kontekście sportowców i osób aktywnych fizycznie. Słusznie, jednak to nie jedyne dobre skojarzenia. Dieta wysokobiałkowa sprawdza się także w przypadku osób, którym zależy na utracie dodatkowych kilogramów, czy tych, które chcą wspierać proces regeneracji (np. po operacjach, urazach i w chorobie).
Przeczytaj nasz artykuł: Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest korzystna i co na niej jeść? Poznaj szczegóły dotyczące korzyści uwzględniania produktów wysokobiałkowych w diecie.
Zanim przejdziemy do tego, jakie są najlepsze źródła białka, powinieneś dowiedzieć się, jakie funkcje w organizmie pełni ten ważny składnik odżywczy.
Odpowiemy na to pytanie, w sposób, który współczesna dietetyka lubi najbardziej – to zależy.
Od czego? Od wieku, masy ciała, stanu zdrowia, celów dietetycznych i indywidualnych potrzeb.
Zapotrzebowanie na białko najczęściej oblicza się na podstawie wartości aktualnej wagi. Zdrowe osoby dorosłe, które nie trenują i nie są wyjątkowo aktywne fizycznie, powinny spożywać od 0,8 do 1,1 gramów białka na 1 kilogram masy ciała. Przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna jeść od 48 g do 66 g białka. Taka ilość najczęściej mieści się w zakresie od 10% do 15% wszystkich kalorii, które spożywamy w ciągu dnia.
Zdarzają się jednak sytuacje, w których świadomie zwiększamy udział produktów wysokobiałkowych w naszym jadłospisie. Taka praktyka jest szczególnie skuteczna na redukcji – białko zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu podczas odchudzania nie chodzimy głodni. Wtedy dieta może uwzględniać nawet do 25% kalorii z samego białka.
Podobnie wysokobiałkowe produkty to podstawa diety sportowców, którzy chcą budować swoje mięśnie – aminokwasy są niezbędne do regeneracji i rozbudowywania masy mięśniowej. Podczas intensywnych ćwiczeń siłowych występuje zwiększone zapotrzebowanie na białko – wartości te mieszczą się w granicy 1,2-2,2 g/kg m.c.
Zalecenia dotyczące ilości białka w diecie są inne także dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, osób starszych, czy przewlekle chorych – w tych przypadkach zaleca się, aby to dietetyk wskazał jego odpowiednią ilość. Specjalista weźmie pod uwagę wszystkie indywidualne potrzeby, stan zdrowia i oczekiwania pacjenta.
Czy wiesz, że białko znajdziesz praktycznie w każdym produkcie? Wyjątek stanowią oleje, niektóre margaryny, cukier i napoje (np. kawa czy herbata). Poza tym wszystkie inne grupy produktów – warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso, ryby, jaja, strączki – dostarczą Ci białka.
Oczywiście możemy wyróżnić te produkty, które będą zawierać jego znikome ilości. Jak i te z dużą ilością białka.
Zagłębiamy się w te szczegóły, bo chcemy Ci pokazać, że białko jest wszędzie! Pamiętaj, że na swoją dietę musisz patrzeć nie tylko w skali jednego posiłku, ale także w perspektywie całego dnia. Właśnie dlatego urozmaicony jadłospis z łatwością pomoże Ci spełnić Twoje dzienne zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze – w tym także białko.
Możemy wyróżnić białko pochodzenia roślinnego oraz białko pochodzenia zwierzęcego. Różnicy w nazwie chyba nie trzeba tłumaczyć. Warto jednak przyjrzeć się innej ważnej kwestii – przyswajalności.
Żeby Twój organizm mógł wykorzystać jakikolwiek składnik diety, najpierw musi go strawić i wchłonąć (przyswoić). Produkty proteinowe nie są tutaj wyjątkiem. Białko zwierzęce (w tym także wegetariańskie źródła białka, np. nabiał) wyróżnia się lepszą przyswajalnością, w porównaniu do białka roślinnego.
Nie oznacza to, jednak, że proteiny obecne w produktach roślinnych nie mogą być wykorzystane przez Twój organizm. Jednak wegańskie źródła białka (strączki, orzechy czy tofu) muszą być odpowiednio ze sobą połączone, aby mogły zostać wchłonięte. Wyobraź sobie, że Twój układ pokarmowy to drzwi, które mają kilka zamków, a każdy z tych produktów niestety ma tylko jeden klucz. Kiedy zjesz je razem, drzwi się otworzą, a jeśli w bardzo dużym odstępie czasu, to drzwi pozostaną zamknięte, a jedyną drogą do środka pozostanie szpara pod nimi.
Co ma dużo białka? Sprawdźmy to z podziałem na różne grupy produktów! Poniżej znajdziesz najlepsze źródła białka wraz z jego zawartością na 100 g produktu.
Jeśli chcesz zadbać o swój budżet, nadal możesz jeść produkty wysokobiałkowe. Sprawdź najlepsze tanie opcje na produkty wysokobiałkowe:
Jak włączyć białkowe produkty do diety? Skorzystaj z naszych przepisów i zobacz jakie to proste i równocześnie smaczne!
Jakie mięso ma najwięcej białka?
Najwięcej białka ma rostbef, schab bez kości i pierś z kurczaka. Pamiętaj, aby wybierać chude kawałki mięs. Unikaj spożycia dużej ilości tłuszczów zwierzęcych.
Jaka ryba ma najwięcej białka?
Łosoś i halibut to ryby, które dostarczą najwięcej białka w 100 gramach, jednak w przeliczeniu na porcję świetnie sprawdzi się także filet z dorsza – dzięki temu, że jest niskokaloryczny, możesz zjeść go więcej.
Jaki nabiał ma najwięcej białka?
W 100 gramach najwięcej białka znajdziesz w parmezanie. W przeliczeniu na porcję to chudy ser twarogowy będzie niezastąpionym produktem wysokobiałkowym.
Jakie orzechy mają najwięcej białka?
W tej kategorii to orzeszki ziemne wiodą prym. Jednak pamiętaj, że inne orzechy także są warte uwagi.
Jakie warzywo ma najwięcej białka?
Pomińmy strączki. Wszystkie są traktowane jako najlepsze źródło białka wegańskiego. Spośród innych warzyw to brukselka wysuwa się na prowadzenie.
Jaki owoc ma najwięcej białka?
Tutaj awokado będzie strzałem w dziesiątkę. Dostarczy Ci także zdrowych tłuszczów. Jednak bardzo dużo białka znajdziesz także w całej misce malin, porzeczek, truskawek czy borówek.
KLIKNIJ I SPAWDŻ TEŻ NASZ ARTYKUŁ DOTYCZĄCY DIETY WYSOKOBIAŁKOWEJ!
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Wesoły Kurnik to nasza marka własna, która dostarcza jajek od szczęśliwych kur.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)