Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych w Polsce dodatków do dań głównych. Można podawać je w różnej formie, ale najczęściej trzeba je najpierw ugotować. Jak zrobić to prawidłowo?
Jeśli kupujesz młode ziemniaki, przed gotowaniem wystarczy przepłukać je pod bieżącą wodą. Nieco więcej pracy czeka Cię w przypadku bulw, które trzeba najpierw obrać. Usuń więc łupinę, a następnie wypłucz kartofle. Jeżeli mają one stosunkowo duże rozmiary, warto je również pokroić na mniejsze kawałki, aby przyspieszyć ich obróbkę termiczną. Pamiętaj jednak, że skórkę należy zachować, jeśli przyrządzasz ziemniaki w mundurkach.
Osoby, które zastanawiają się, jak prawidłowo gotować ziemniaki, często pytają, czy należy wrzucać je do zimnej, czy już gorącej wody. Choć praktykowane są oba rozwiązania, to bardziej korzystne okaże się to drugie. Dlaczego? Kartofle zachowają w ten sposób swój smak oraz wartości odżywcze. W zimnej wodzie mogą je natomiast częściowo utracić.
Warto odpowiedzieć sobie również na pytanie, na jakim ogniu gotować ziemniaki. Choć wysoka temperatura w żaden sposób im nie zaszkodzi, to zwiększy ryzyko wykipienia wody. Zdecydowanie lepiej zatem zmniejszyć gaz i gotować ziemniaki pod przykrywką, aby nie tracić ciepła.
Podczas gotowania ziemniaków nie wolno zapominać o soli. Bez niej warzywa będą zupełnie pozbawione smaku. Najlepiej dodać ją do garnka już na etapie przygotowywania wrzątku. Sól można więc wsypać do zimnej bądź gotującej się wody – zanim wrzucisz do niej ziemniaki.
Przyjmuje się, że na jeden litr wody przypada niecała łyżeczka soli. Taka ilość powinna wystarczyć do podkreślenia smaku warzyw. Pamiętaj, że gotując 1 kg ziemniaków, potrzebujesz około 3 litrów wrzątku.
Trudno dokładnie stwierdzić, ile gotują się ziemniaki. Wszystko zależy bowiem od ich wielkości i odmiany oraz mocy kuchenki. Zazwyczaj potrzeba na to jednak około 20 – 30 minut. Warto przy tym wiedzieć, jak sprawdzić, czy ziemniaki są ugotowane. Wbijając nóż lub widelec w bulwy, ocenisz stopień ich miękkości. Jeśli ostrze gładko wchodzi w warzywa, prawdopodobnie są już one gotowe.
Po zagotowaniu należy wyjąć ziemniaki z wody. W tym celu odcedź je na sitku bądź w durszlaku, a następnie przełóż z powrotem do pustego garnka i pozostaw na chwilę, aby resztki wody odparowały z dna. Tak przygotowane ziemniaki możesz dodatkowo opiec lub przyrządzić z nich puree.
Skoro wiesz już, jak gotować ziemniaki, zobacz, jak można wykorzystać je w kuchni! Oto najciekawsze przepisy od ALDI:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)