1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jak jeść awokado? Co można zrobić z awokado? Przepisy
awokado

Jak jeść awokado? – Co można zrobić z awokado? Przepisy

Awokado jest wyjątkowym owocem, który odznacza się nie tylko charakterystycznym smakiem, ale i licznymi wartościami odżywczymi. Choć niektórzy traktują je jako podstawę swoich dań, to najlepiej sprawdza się jako dodatek. Zastanawiasz się, jak jeść awokado? Dowiedz się o nim więcej i zapoznaj się z najlepszymi przepisami, w których odgrywa ono kluczową rolę.

Jak wygląda awokado?

Owoc awokado kształtem przypomina gruszkę. Jest pokryty skórką w kolorze zielonym lub brązowym. Jego najbardziej charakterystyczny element stanowi duża okrągła pestka, którą otacza żółtawy miąższ o kremowej konsystencji.

Na świecie występuje ponad 400 odmian awokado! Oznacza to, że poszczególne owoce mogą zauważalnie różnić się między sobą. Z łatwością dostrzeżesz to nawet w polskich sklepach, gdzie królują dwa popularne rodzaje awokado:

  • Hass – ma chropowatą skórkę, której odcień może wpadać w fiolet, brąz czy czerń. Cechuje się stosunkowo wyrazistym smakiem i bardzo kremową konsystencją miąższu.
  • Fuerte – wyróżnia się zieloną skórką o cienkiej i gładkiej powierzchni. Miąższ owocu jest nieco bardziej delikatny w smaku niż awokado Hass.

Poza tymi dwoma typami, możesz spotkać się także z awokado Bacon, Zutano czy Reed. Z uwagi na zielonkawy kolor skórki będą one bardziej przypominały odmianę Fuerte niż Hass.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak się je awokado, musisz też nauczyć się rozróżniać owoce dojrzałe od niedojrzałych. Najważniejszym kryterium okaże się w tym przypadku ich twardość. Spróbuj więc delikatnie ścisnąć awokado w dłoni. Jeżeli jego skórka się ugina i od razu odzyskuje swój kształt – owoc nadaje się do spożycia. Niedojrzałe awokado będą z kolei dużo twardsze, a przejrzałe – całkiem miękkie.

Sprawdzonym sposobem na identyfikację dojrzałego awokado jest też test ogonka. Wystarczy, że spróbujesz oderwać go od owocu. Jeśli da się to zrobić łatwo, a pod spodem widać żółtawy miąższ, awokado jest dojrzałe. Możesz kierować się także kolorem skórki, choć metoda ta sprawdzi się przede wszystkim w przypadku odmiany Hass. Niedojrzałe owoce są bowiem bardziej zielonkawe, a dojrzałe – niemal całkiem czarne.

Awokado – wartości odżywcze i właściwości

Awokado jest owocem, który cenią sobie przede wszystkim osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich. Stanowi ono bowiem bardzo wartościowe źródło zdrowego tłuszczu, ale to tylko jedna z wielu jego zalet. 100 g awokado dostarcza około:

  • 160 kcal
  • 2 g białka
  • 15 g tłuszczów
  • 9 g węglowodanów
  • witaminy K, C, E i witaminy z grupy B
  • potas, miedź, magnez i mangan.

Taki skład sprawia, że awokado pozytywnie wpływa choćby na zdrowie serca i całego układu krążenia. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają bowiem obniżyć poziom złego cholesterolu i podnieść poziom dobrego.

Wysoka zawartość błonnika wspiera pracę układu trawiennego, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i może obniżać ryzyko cukrzycy typu 2. Awokado jest też bogate w antyoksydanty, które są korzystne choćby dla oczu. Ma ponadto właściwości przeciwzapalne.

Obecne w owocach awokado witaminy wspierają między innymi procesy krzepnięcia krwi, pracę układu odpornościowego czy regulację ciśnienia.

Jak smakuje awokado?

Awokado ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Stoi za tym charakterystyczny smak, który jednych zachwyca, a innych odrzuca. Jest on bardzo delikatny, a nawet maślany. Sprawia to, że owoc lepiej sprawdza się jako dodatek do różnych dań niż ich baza. Wyjątek to oczywiście meksykańskie guacamole.

Niektórzy w smaku awokado doszukują się jednak nut orzechowych, a nawet słodkawych. To, czy uda ci się je wyczuć, będzie prawdopodobnie zależało od konkretnej odmiany owocu.

Jak jeść awokado? – Jak przyrządzić i doprawić awokado?

Odpowiedź na pytanie, co zrobić z awokado, często sprowadza się do zup, kremów i sosów. Kremowa konsystencja i delikatny smak miąższu sprawiają, że owoc idealnie nadaje się do przepisów tego typu. Alternatywy obejmują oczywiście sałatki, do których awokado możesz po prostu wkroić.

Awokado – z czym jeść? Z czym łączyć awokado?

Miąższ awokado doskonale komponuje się z wieloma różnymi produktami spożywczymi, takimi jak mięsa, owoce morza, warzywa, owoce czy pieczywo. Niektóre składniki jednak pasują do niego lepiej niż inne. Z czym można jeść awokado?

  • Sery – zwłaszcza miękkie.
  • Pieczarki i inne grzyby.
  • Ryby i krewetki.
  • Ziarna i orzechy.
  • Tortilla.
  • Słodkie owoce.

Awokado – z czym nie łączyć?

Z uwagi na bardzo delikatny smak miąższu do awokado pasuje niemal każdy produkt spożywczy. Jeśli chcesz zachować taki subtelny charakter potrawy, staraj się unikać ostrych przypraw czy innych składników, które mogą całkowicie zdominować naturalny smak owocu.

Bez względu na preferencje, nie łącz awokado z innymi tłustymi składnikami. W swoich przepisach nie uwzględniaj więc na przykład majonezu, oliwy itp. Owoc sam w sobie zawiera bardzo dużo zdrowych tłuszczów, więc takie połączenia mogłyby poskutkować bardzo oleistą konsystencją potraw.

Jak jeść awokado na surowo? – Przepisy

Zastanawiasz się, jak przygotować awokado? Najczęściej nie wymaga ono żadnej obróbki. Wystarczy je pokroić lub wydrążyć z niego miąższ, a następnie dodać do ulubionego dania. Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na potrawy z awokado, koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami:

Sałatka z makaronu spaghetti i pesto

Sałatka z makaronu spaghetti i pesto

Więcej
Tacos z guacamole

Tacos z guacamole

Więcej
Sałatka z surimi

Sałatka z surimi

Więcej
f

Kolorowe dipy do przekąsek

Wypróbuj przepis na aromatyczne i kremowe dipy. Nachosy, chipsy z warzyw i inne przekąski będą smakowały wyjątkowo!

Więcej

Jak wykorzystać pestkę awokado?

Skoro wiesz już, z czym spożywać awokado, nie pozostaje nic innego, jak zastanowić się, co zrobić z jego pestką. Wcale nie musisz jej wyrzucać! W myśl zasad zero waste możesz na przykład zasadzić ją w doniczce i wyhodować własne drzewko awokado. Pestka znajdzie zastosowanie także w kuchni – niektórzy suszą ją, a następnie ścierają lub mielą i dodają do różnych potraw, takich jak sałatki, koktajle. Jak się okazuje, może to być bardzo korzystne dla zdrowia skóry, włosów i paznokci.

Jak przyrządzić awokado? – Podsumowanie

Znasz już właściwości awokado i najlepsze sposoby na jego wykorzystanie w kuchni. Zrób więc dobry użytek z przepisów ALDI i wzbogać swoje dania o ten niepowtarzalny składnik!

e

Owoce i warzywa

Więcej
s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch