Owoc granatu cechuje się niepowtarzalnym kwaśnym smakiem i bardzo wysoką zawartością witamin. Możesz wykorzystać go w zdrowych śniadaniach, sałatkach, a nawet deserach. Aby wypróbować wybrane przepisy, musisz się dowiedzieć, jak go obrać. Praktyczne wskazówki znajdziesz w tym treściwym poradniku!
Jadalną część granatu stanowią nasiona wraz z tak zwaną osnówką. Są bardzo soczyste i mają słodko-kwaśny smak. Do spożycia nie nadają się natomiast skórka i białe błonki owocu. Dostanie się do nasion może okazać się trudne, ponieważ pękają one pod naciskiem i strzelają czerwonym sokiem na wszystkie strony. Jak możesz się domyślić, tego typu plamy nie są zbyt łatwe do usunięcia. Na szczęście dzięki poniższym poradom, jak pokroić granat, unikniesz takich problemów!
Choć nasze wskazówki pomogą ci łatwo i szybko otworzyć granat, przed rozpoczęciem pracy lepiej zaopatrz się w fartuch lub włóż coś, czego nie szkoda pobrudzić. Może ci się udać uniknąć bałaganu. Aby rozkroić granat, postępuj według poniższych wskazówek:
Jeśli nie chcesz obierać granatu w wodzie, możesz skorzystać z szybszej metody na jego otwarcie. Miej jednak na uwadze, że często oznacza ona większy bałagan. Musisz przekroić owoc na połówki lub ćwiartki, a następnie delikatnie odwinąć skórkę każdej z nich. Ułatwi to dostęp do nasion, które oddzielisz od białych błonek palcami lub łyżką. Aby ich nie miażdżyć, możesz też uderzać czymś w łupinkę, aby pestki same wypadały do miski.
Granat jest owocem o licznych właściwościach prozdrowotnych. Zawiera między innymi przeciwutleniacze (szczególnie polifenole), które pomagają w walce ze stanami zapalnymi. Mogą ponadto pozytywnie wpływać na układ odpornościowy i ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów. Granat bogaty jest w witaminy C, K i z grupy B, a także w minerały, takie jak potas i magnez.
Warto więc regularnie jeść granat, aby wspierać zdrowie serca, poprawiać krążenie krwi i obniżać ciśnienie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika owoc ten wspomaga również procesy trawienia., a obecne w nim antyoksydanty mogą pozytywnie wpływać na układ odpornościowy i ochronę przed niektórymi rodzajami nowotworów.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jak obrać granat do jedzenia! Nasionka możesz spożywać jako przekąskę lub dodawać je do sałatek, deserów czy koktajli. Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na wykorzystanie pestek granatu, zapoznaj się z naszymi sprawdzonymi przepisami:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)