Ananas może kojarzyć się z latem i wakacjami. Może też być składnikiem nie tylko orzeźwiających napojów, lecz także wielu oryginalnych dań – od sałatek przez zapiekanki aż po szaszłyki. Aby wypróbować różne przepisy, warto się dowiedzieć, jak kroić ananasa. Dzięki poniższym poradom przekonasz się, że nie jest to wcale takie trudne.
Jadalną częścią ananasa jest miąższ. Znajduje się on pod kolczastą skórką, wokół twardego rdzenia. Rdzeń również nadaje się do spożycia, przy czym ma dość cierpki smak. Z uwagi jednak na jego właściwości zdrowotne możesz go blendować razem ze słodkim, soczystym miąższem.
Nie ma jednego prawidłowego sposobu na krojenie ananasa. Wybierz więc najwygodniejszą dla siebie metodę. Na samym początku możesz odciąć dolną oraz górną część z liśćmi. Następnie postaw owoc pionowo na desce i zacznij odkrajać jego twardą, kolczastą skórkę od góry do dołu. Rób to pasek po pasku.
Kiedy obierzesz już owoc ze skórki, możesz zauważyć ciemne oczka. Usuń je za pomocą małego nożyka. W kolejnym kroku rozkrój ananasa na połówki i ćwiartki, po czym z każdej z nich wytnij fragment twardego, włóknistego rdzenia. Na koniec możesz pokroić ananasa w kostkę lub w plastry.
Powyższy sposób jest łatwy i skuteczny, ale nie do końca estetyczny. Jeśli chcesz, aby owoc ładnie prezentował się na stole, sprawdź poniższe wskazówki, jak pokroić ananasa dekoracyjnie:
Skoro wiesz już, jak pokroić ananasa, poznaj przepisy ALDI i podaj je na swój stół:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)