Wiele osób parzy pomidory we wrzątku przed ich spożyciem. Czy proces ten jest faktycznie niezbędny? W poniższym poradniku wyjaśnimy, po co się to robi i podpowiemy dokładnie, jak zdjąć skórkę z pomidora.
Niektórzy twierdzą, że pomidory należy obierać ze skórki, aby nie przykleiła się ona do ścian żołądka. W rzeczywistości jednak skórka pomidora nie jest w żaden sposób szkodliwa dla zdrowego człowieka. Obierać powinny ją wyłącznie osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe i nie tolerują ciężkostrawnych składników.
Obieranie pomidorów może się też okazać niezbędne w przypadku niektórych przepisów. Jeśli gotujesz zupę, przyrządzasz sos lub przygotowujesz warzywa do przetworów, taki krok pozwoli osiągnąć właściwy smak i konsystencję potraw.
Parzenie pomidorów to bardzo prosty proces, który zajmie tylko parę minut. Zastanawiasz się jak to zrobić? Postępuj według poniższych kroków:
Jeśli chcesz sparzyć pomidory jeszcze szybciej, użyj po prostu mikrofalówki. W tym celu wykonaj następujące kroki:
Skoro wiesz już, jak obrać pomidory ze skórki, poznaj najciekawsze przepisy, w których proces ten odgrywa istotną rolę. Wśród naszych propozycji znajdziesz zarówno tradycyjne pasty i sosy z parzonych pomidorów, jak i egzotyczne dania kuchni hiszpańskiej:
Nie pozostaje ci nic innego jak zaopatrzyć się w świeże pomidory ze sklepu ALDI i zrobić dobry użytek z powyższych inspiracji!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)