1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Jak ugotować rosół krok po kroku? Przepis na rosół
Jak ugotować rosół?

Jak ugotować rosół krok po kroku? Jak zrobić pyszny rosół?

Rosół jest jedną z tych zup, które najczęściej goszczą na stołach Polaków. Może kojarzyć się z niedzielnym obiadem, ale też z różnymi uroczystościami, np. weselem. Co więcej, znakomicie sprawdza się jako baza dla innych potraw. Chcesz się dowiedzieć, jak ugotować dobry rosół? Zapoznaj się z naszymi praktycznymi poradami na gotowanie rosołu krok po kroku!

Na czym gotować rosół? Jakie mięso na rosół wybrać?

Bazę rosołu powinno stanowić dobre mięso. Tradycyjnie wybór pada na kurczaka, kurę lub koguta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do wywaru dodać nieco wołowiny. Rosół mieszany będzie mieć ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak. Jeśli wolisz delikatną zupę, postaw na cielęcinę. Jako podstawę bulionu możesz też wykorzystać mięso królika, kaczki, a nawet dziczyznę. Tak naprawdę do wywaru nie nada się jedynie wieprzowina. Jeśli chcesz przygotować rosół z mrożonego mięsa, pamiętaj, aby je wcześniej rozmrozić w zimnej wodzie.

Jakie warzywa do rosołu sprawdzą się najlepiej?

Weganie i wegetarianie gotują rosół bez użycia mięsa. Bulion przyrządzają jedynie z warzyw. Wykorzystują między innymi marchew, pietruszkę, seler, por i opalaną cebulę. Produkty te dodaj do garnka także wtedy, kiedy przygotowujesz tradycyjny rosół drobiowy. Zapewnią one zupie bardziej apetyczny kolor, słodszy smak i intensywny aromat.

Czym przyprawić rosół? Jakie przyprawy dodać do rosołu?

Dla każdego najlepszy rosół będzie oznaczał coś innego. Jedni wolą ostry smak, a inni preferują delikatniejszą wersję tej zupy. O doborze przypraw do rosołu powinny więc zdecydować indywidualne gusta. W tradycyjnych przepisach na domowy rosół najczęściej pojawiają się jednak takie przyprawy jak sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liście laurowe. Smak i aromat zupy możesz także wzbogacić lubczykiem, a nawet imbirem.

Przepis na rosół. Jak ugotować rosół krok po kroku?

Zastanawiasz się, jak zrobić pyszny rosół? Postępuj według naszego sprawdzonego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (np. udka, skrzydełka, szyja, korpus)
  • 300–500 g wołowiny (np. szponder, mostek, łopatka)
  • 2–3 marchewki
  • 1–2 pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 cebula
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • 4–5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6–8 ziaren pieprzu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki (do podania)
  • makaron (np. nitki lub muszelki)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie opłucz mięso pod zimną wodą i obierz marchew, pietruszkę, seler, por oraz cebulę.
  2. Cebulę możesz przekroić na pół i opalić nad płomieniem palnika gazowego lub podpiec na suchej patelni. Dzięki temu rosół uzyska złocisty kolor i głębszy smak.
  3. Umieść mięso w dużym garnku. Zalej je zimną wodą, tak aby było całkiem przykryte (około 3–4 litrów wody). Powoli podgrzewaj, ale nie dopuszczaj do wrzenia, dzięki temu mięso odda jak najwięcej smaku. W miarę potrzeby usuwaj szumowiny, które będą się pojawiały na powierzchni wody.
  4. Pokrój warzywa na duże kawałki. Gdy w garnku przestanie się pojawiać piana, dodaj je do bulionu wraz z cebulą, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą.
  5. Gotuj rosół na małym ogniu. Po 3–4 godzinach mięso powinno być miękkie, a bulion aromatyczny.
  6. Wyjmij mięso i warzywa. Bulion przecedź przez gęste sito, aby pozbyć się wszelkich resztek z gotowania rosołu.
  7. Sprawdź smak rosołu i – jeśli okaże się to konieczne – dodaj więcej soli lub pieprzu.
  8. Mięso możesz oddzielić od kości i podać w miseczce z rosołem. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i również dodaj do zupy.
  9. Gotowy rosół podawaj gorący, najlepiej z makaronem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!
x
Cena za kg
MIĘSNE SPECJAŁY Porcja rosołowa z kurczaka ze skrzydłami
Porcja rosołowa z kurczaka ze skrzydłami
Cena za kg
DOBRY KURCZAK Tuszka z kurczaka bez podrobów
Tuszka z kurczaka bez podrobów
x
Cena za kg
MIĘSNE SPECJAŁY Porcja rosołowa wołowa
Porcja rosołowa wołowa
x
Cena za kg
MIĘSNE SPECJAŁY Podudzia z kurczaka
Podudzia z kurczaka

Jak podawać rosół? Na jakie dodatki do rosołu się zdecydować?

W powyższym przepisie zalecamy podawać rosół z makaronem, natką pietruszki oraz mięsem i warzywami z bulionu. W niektórych regionach Polski serwuje się go jednak z ziemniakami, kaszą manną lub ryżem. Wybierz więc dodatki, które najbardziej odpowiadają twoim gustom i preferencjom twoich bliskich, a na pewno uda ci się zrobić idealny rosół dla całej rodziny!

Gotowanie rosołu FAQ

Czy rosół gotować pod przykryciem?

Rosół gotuj bez przykrycia lub z uchyloną pokrywką. Uwolnisz w ten sposób nadmiar pary wodnej, co przełoży się na bardziej klarowną konsystencję zupy.

Ile gotować rosół?

Czas gotowania rosołu powinien wynosić około 3–4 godzin.

Z czego będzie najzdrowszy rosół?

Najzdrowszy okaże się rosół z kurczaka z dużą ilością warzyw i bez dodatku sztucznych przypraw.

Jak ugotować rosół, żeby był klarowny?

Aby rosół był klarowny, gotuj go bez przykrycia na małym ogniu, regularnie usuwaj szumowiny, a kiedy zdejmiesz bulion z gazu, przecedź go przez gęste sito.

Mięsne specjały - Zawsze świeże

Mięsne Specjały

Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.

Więcej

Le Gusto

Nasze przyprawy w wielu odmianach dostępne są w marce Le Gusto.

Więcej
s

Wędliny i mięso

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch