x

Pasteryzacja w piekarniku – jak wekować słoiki w piekarniku?

Jeśli marzy Ci się spiżarnia wypełniona własnymi przetworami, z pewnością wiesz, czym jest pasteryzacja. W naszym poradniku podpowiemy Ci, jak przeprowadzić ten proces w prosty domowy sposób, unikając jednocześnie sztucznych konserwantów. Zobacz, jak pasteryzować słoiki w piekarniku!

Czym jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to jeden z podstawowych etapów przyrządzania domowych przetworów. Polega na wyeliminowaniu drobnoustrojów i enzymów, które przyczyniają się do psucia żywności, poprzez jej podgrzanie i szybkie ochłodzenie. Metoda ta pozwala jednocześnie zachować smak i wartości odżywcze przygotowywanych przetworów.

Jeśli chcesz przeprowadzić pasteryzację w domowych warunkach, do dyspozycji masz dwa popularne rozwiązania:

  • Pasteryzacja na mokro – polega na gotowaniu słoików z przetworami w garnku.
  • Pasteryzacja na sucho – polega na wykorzystaniu piekarnika.

W naszym artykule zajmiemy się właśnie tą drugą metodą pasteryzacji.

Jakie przetwory można pasteryzować?

Pasteryzacji najczęściej poddaje się różnego rodzaju przetwory sezonowe, takie jak dżemy, konfitury, soki, buraczki, ogórki itd. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby proces ten wykorzystać również w przypadku zup, sosów, a nawet gotowanych mięs. Warto jednak zauważyć, że pasteryzacja słoików w piekarniku będzie wyglądała nieco inaczej w przypadku każdego z tych produktów. Ze szczegółami procesu zapoznasz się w dalszej części naszego poradnika.

Jak przygotować się do pasteryzacji?

Zanim zaczniesz proces pasteryzowania w piekarniku, zadbaj o odpowiednie przygotowanie swoich słoików. Każdy z nich sprawdź pod kątem ewentualnych rys i uszkodzeń. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku naczynka z wieczkiem typu twist-off. Unikaj natomiast weków z uszczelkami, które mogłyby się zniszczyć w wysokiej temperaturze.

W kolejnym kroku wyparz słoiki i odstaw je do wystudzenia. Upewnij się, czy są całkowicie suche, zanim umieścisz w nich przetwory. Podczas wypełniania słoików pamiętaj też o pozostawieniu około 2 – 3 centymetrów wolnej przestrzeni pod wieczkiem.

Pasteryzacja w piekarniku krok po kroku

Kiedy przygotujesz już słoiki i wypełnisz je swoimi przetworami, postępuj po prostu według następujących kroków:

  1. Wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia lub ściereczkami.
  2. Na blaszce ułóż słoiki wieczkami do góry, uważając, aby nie stykały się ze sobą ani ze ściankami piekarnika.
  3. Jeśli przetwory są przestudzone, wstaw je do zimnego piekarnika. Jeżeli są jeszcze ciepłe, umieść je w piekarniku już nagrzanym (do 120 – 130 stopni Celsjusza).
  4. Od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do określonej temperatury, odczekaj 30 minut, a jeśli używasz termoobiegu – 20 minut.
  5. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw słoiki w środku na kolejne 30 minut.
  6. Kiedy słoiki ostygną, szczelnie dokręć wieczka i ustaw je do góry dnem na co najmniej 24 godziny, aby ostygły.
  7. Po pasteryzacji umieść przetwory w chłodnym i zacienionym miejscu.

Jak długo trwa wekowanie w piekarniku?

Choć powyżej wspomnieliśmy już o tym, jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku, musisz pamiętać, że w zależności od wybranych produktów różnić się może czas ich ogrzewania. Poniżej znajdziesz więc listę najczęściej wekowanych przetworów wraz z czasem trwania pasteryzacji:

  • pasteryzacja soku w piekarniku – 30 – 40 min,
  • pasteryzowanie ogórków w piekarniku – 15 – 20 min,
  • pasteryzacja grzybów w piekarniku – 40 min (x3 w dobowych odstępach),
  • pasteryzacja kompotu w piekarniku – 30 – 40 min,
  • pasteryzacja papryki w piekarniku – 15 – 20 min,
  • pasteryzowanie zup w piekarniku – 60 min,
  • wekowanie mięsa w piekarniku – 60 min (x3 w dobowych odstępach),
  • pasteryzacja dżemu w piekarniku – nie jest w ogóle konieczna!

Przepisy na domowe przetwory

Skoro wiesz już, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, nie pozostaje Ci nic innego jak zapoznać się z naszymi przepisami na domowe przetwory!

Konfitura malinowa

Konfitura malinowa

Więcej
Konfitura z czerwonej papryki

Konfitura z czerwonej papryki

Więcej
Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

Więcej
x

Ogórki kiszone

Więcej
s

All Seasons

Twórz pyszne dania pełne zdrowych warzyw i owoców przez cały rok z przetworami i mrożonkami All Seasons.

Więcej
g

Grandessa

Pyszne przetwory owocowe w wielu smakach znajdziecie na naszych półkach pod marką Grandessa.

Więcej
e

Owoce i warzywa

Więcej
k

Przetwory

Więcej
Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch