Jeśli marzy Ci się spiżarnia wypełniona własnymi przetworami, z pewnością wiesz, czym jest pasteryzacja. W naszym poradniku podpowiemy Ci, jak przeprowadzić ten proces w prosty domowy sposób, unikając jednocześnie sztucznych konserwantów. Zobacz, jak pasteryzować słoiki w piekarniku!
Pasteryzacja to jeden z podstawowych etapów przyrządzania domowych przetworów. Polega na wyeliminowaniu drobnoustrojów i enzymów, które przyczyniają się do psucia żywności, poprzez jej podgrzanie i szybkie ochłodzenie. Metoda ta pozwala jednocześnie zachować smak i wartości odżywcze przygotowywanych przetworów.
Jeśli chcesz przeprowadzić pasteryzację w domowych warunkach, do dyspozycji masz dwa popularne rozwiązania:
W naszym artykule zajmiemy się właśnie tą drugą metodą pasteryzacji.
Pasteryzacji najczęściej poddaje się różnego rodzaju przetwory sezonowe, takie jak dżemy, konfitury, soki, buraczki, ogórki itd. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby proces ten wykorzystać również w przypadku zup, sosów, a nawet gotowanych mięs. Warto jednak zauważyć, że pasteryzacja słoików w piekarniku będzie wyglądała nieco inaczej w przypadku każdego z tych produktów. Ze szczegółami procesu zapoznasz się w dalszej części naszego poradnika.
Zanim zaczniesz proces pasteryzowania w piekarniku, zadbaj o odpowiednie przygotowanie swoich słoików. Każdy z nich sprawdź pod kątem ewentualnych rys i uszkodzeń. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku naczynka z wieczkiem typu twist-off. Unikaj natomiast weków z uszczelkami, które mogłyby się zniszczyć w wysokiej temperaturze.
W kolejnym kroku wyparz słoiki i odstaw je do wystudzenia. Upewnij się, czy są całkowicie suche, zanim umieścisz w nich przetwory. Podczas wypełniania słoików pamiętaj też o pozostawieniu około 2 – 3 centymetrów wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
Kiedy przygotujesz już słoiki i wypełnisz je swoimi przetworami, postępuj po prostu według następujących kroków:
Choć powyżej wspomnieliśmy już o tym, jak długo pasteryzować słoiki w piekarniku, musisz pamiętać, że w zależności od wybranych produktów różnić się może czas ich ogrzewania. Poniżej znajdziesz więc listę najczęściej wekowanych przetworów wraz z czasem trwania pasteryzacji:
Skoro wiesz już, jak pasteryzować słoiki w piekarniku, nie pozostaje Ci nic innego jak zapoznać się z naszymi przepisami na domowe przetwory!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)