Ryż to podstawa diety połowy ludzkości na całym świecie. Zawiera mnóstwo cennych wartości odżywczych i może stanowić bazę zarówno dań obiadowych, jak i deserów. Zastanawiasz się, jakie są jego odmiany i czym się charakteryzują? Czytaj dalej, aby poznać wszystkie rodzaje ryżu i ich właściwości.
Choć ludzie jedzą ryż na całym świecie, to najważniejszą rolę odgrywa on w Azji. Jego największymi producentami są Chiny, Indie i Indonezja. Stanowi tani i łatwo dostępny produkt zbożowy, który nie tylko zaspokaja głód, ale dostarcza też wielu wartościowych składników odżywczych. Jest źródłem:
Ryż jest też lekkostrawny i wspomaga układ pokarmowy. Reguluje poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Co więcej, nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczny dla chorych na celiakię. Jeszcze inne zalety widzą w nim osoby, które dbają o linię – ryż stanowi znakomity składnik diety, ponieważ organizm trawi go bardzo powoli.
Niech nie zwiedzie cię powszechność ryżu. Mimo że to jeden z najłatwiej dostępnych produktów spożywczych, występuje w wielu rodzajach. Mogą one różnić się na przykład stopniem oczyszczenia, smakiem czy kolorem. Najczęściej jednak spotkasz się z podziałem ryżu pod kątem kształtu i długości ziaren.
Na świecie istnieje całe mnóstwo różnych odmian ryżu. Poniżej znajdziesz opisy tylko tych najbardziej popularnych. Najszersze zastosowanie w kuchni znajdują:
Ryż biały to najpopularniejsza odmiana tego zboża. Przechodzi proces tzw. polerowania, który pozbawia go łupiny, otrębów i zarodka. W efekcie ziarna częściowo tracą składniki odżywcze, ale są zarazem smaczniejsze i łatwiejsze w obróbce. Co więcej, po otwarciu możesz przechowywać je przez 1–2 lata, a w szczelnym opakowaniu nawet przez 8–10 lat!
W porównaniu do ryżu białego, brązowy zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych. Choć nie ma łuski, to ma wartościowe otręby, dostarcza więc organizmowi dużą ilość błonnika, witamin z grupy B i E oraz cennych minerałów. Jego wadą jest jednak dłuższa obróbka termiczna i krótszy termin przydatności. Sprawia to, że ryż brązowy nie jest w kuchni tak popularny jak biały.
Ryż basmati to zboże o długich ziarnach i wyjątkowym aromacie. Po ugotowaniu pozostaje sypki i zachowaje swoją śnieżną biel. Cechuje się też puszystą konsystencją i lekko orzechowym smakiem. Ryż basmati doskonale komponuje się więc z drobiem, rybami i owocami morza. Przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które cenią szlachetne
Parboiled to nie gatunek ryżu, tylko termin, który informuje o tym, że ziarna zostały poddane wstępnej obróbce termicznej. Polega ona na użyciu pary wodnej pod ciśnieniem. W efekcie ryż zachowuje swoje wartości odżywcze, nie skleja się i nie pęcznieje. Jego zaletą jest również to, że bardzo szybko się gotuje. Ma charakterystyczny słonawy posmak i
To jeden z rodzajów ryżu białego, który wyróżnia się przede wszystkim nietypowym zapachem. Może się on kojarzyć z wonią kwiatów jaśminu, którym odmiana ta zawdzięcza swoją nazwę. Ryż zachwyca zresztą nie tylko aromatem, ale także delikatnym słodkim posmakiem. Dzięki temu, że ma długie ziarna, które nie sklejają się podczas obróbki, cechuje się dość wszechstronnym zastosowaniem. Możesz wykorzystać go nie tylko jako dodatek do mięs i ryb, ale także jako składnik sałatek i deserów.
Ryż czarny zawiera podobne składniki odżywcze jak brązowy. Zdaniem dietetyków działa przeciwzapalnie, hamuje wzrost szkodliwych bakterii, zapobiega rozwojowi nowotworów i opóźnia procesy starzenia. Może też łagodzić objawy cukrzycy, więc znakomicie sprawdza się w dietach diabetyków. Z powodzeniem wykorzystasz go przede wszystkim do sałatek i dań orientalnych.
Arborio to ryż, który zamiast z Azją, powinien kojarzyć się z Włochami. Podobnie jak odmiany carnaroli czy vialone nano, służy do przyrządzania risotto. Ma krótkie, prawie okrągłe ziarenka, które podczas obróbki termicznej wydzielają dużo skrobi i sklejają się ze sobą. Arborio doskonale komponuje się z wytrawnymi składnikami (takimi jak grzyby, szparagi, parmezan czy białe wino), choć sam w sobie ma słodkawy posmak.
Ryż to produkt niskokaloryczny i lekkostrawny. Po obróbce ma średnio 130 kcal na 100 g. Zastanawiasz się, która jego odmiana najbardziej sprzyja diecie? Zobacz, który ryż jest najmniej kaloryczny:
Osoby chore na cukrzycę powinny dobrze zastanowić się nad wyborem ryżu. Mimo że nie zawiera on dużych ilości cukru, to wpływa na poziom glukozy we krwi. Jaki jest dokładny indeks glikemiczny różnych gatunków ryżu?
Najzdrowszym ryżem dla cukrzyków okaże się więc czarny lub dziki ryż z niskim IG.
Za najzdrowszy gatunek ryżu dietetycy uznają ryż dziki. Przypisują mu wręcz kategorię superfood. Jest on nie tylko bezpieczny dla diabetyków, ale też bogaty w:
Równie zdrowym wyborem może okazać się ryż brązowy i czarny.
Ryż jest produktem bardzo przyjaznym dla organizmu. Mogą spożywać go nawet osoby, które mają problemy trawienne. Za szczególnie lekkostrawne uchodzą różne rodzaje ryżu białego, który ma mniej błonnika niż ryż brązowy czy dziki.
Jeśli zastanawiasz się, jaki ryż wybrać do poszczególnych dań, rzuć okiem na nasze praktyczne wskazówki.
Jaki ryż do risotto?
Do risotto najlepiej nadają się ryże arborio lub carnaroli, które mają kremową konsystencję i dobrze chłoną bulion.
Jaki ryż do sushi?
Idealny do sushi jest ryż krótkoziarnisty, który po obróbce staje się kleisty i łatwo formuje się w rolki.
Jaki ryż do gołąbków?
Najlepszy ryż do gołąbków to ryż długoziarnisty, który zachowuje swoją strukturę i znakomicie komponuje się z mięsem oraz warzywami.
Jaki ryż do sałatki?
Idealny ryż do sałatek jest sypki i nie skleja się w wodzie, tak jak na przykład ryż jaśminowy lub basmati.
Jaki ryż do curry?
Do curry świetnie pasuje ryż basmati, którego delikatny smak i puszysta konsystencja dobrze podkreślają aromaty potrawy.
Jaki ryż do paelli?
Tradycyjnym wyborem w przypadku paelli powinien być ryż typu bomba, ale jeśli nie masz go pod ręką, możesz sięgnąć po łatwiej dostępny ryż arborio.
Chcesz wykorzystać zdrowotne właściwości ryżu w swojej codziennej diecie? Sprawdź przepisy ALDI, w których składnik ten odgrywa główną rolę:
Ile jest odmian ryżu?
Na świecie istnieje nawet… 150 tysięcy różnych odmian ryżu.
Który ryż jest najlepszy w smaku?
Odpowiedź na to pytanie zależy od osobistych gustów i preferencji, ale wiele osób za najsmaczniejszy uznaje aromatyczny ryż jaśminowy.
Który ryż ma najmniej kalorii?
Najmniej kaloryczny jest ryż dziki, ale na uwagę pod tym względem zasługują też ryż czerwony i basmati.
Jaki ryż dla cukrzyka?
Cukrzycy powinni sięgać przede wszystkim po ryż czarny i dziki.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)