Grillowane szaszłyki to doskonały pomysł na posiłek pod chmurką. Dzięki temu, że dobór ich składników zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji kulinarnych, chętnie sięgają po nie między innymi weganie i wegetarianie. W tym artykule przedstawimy Ci najlepsze przepisy na szaszłyki na grilla!
Zastanawiając się nad tym, jak zrobić szaszłyki na grilla, musisz zacząć od wyboru odpowiedniego mięsa. Wykorzystać możesz właściwe każdy jego rodzaj – decyzja powinna zależeć od Twoich gustów i stosowanej diety. Najlepiej sprawdza się w tym przypadku delikatny drób (indyk lub kurczak), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować również szaszłyki z:
● Wołowiną – ma intensywny smak i atrakcyjnie komponuje się z różnymi dodatkami oraz marynatami. Musisz mieć jednak na uwadze, że takie mięso wymaga znacznie dłuższej obróbki termicznej.
● Wieprzowiną – warto sięgnąć zwłaszcza po soczyste polędwiczki. Staraj się wybierać chude części mięsa, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu w szaszłykach.
● Jagnięciną – to rozwiązanie dla największych koneserów. Jagnięcina może być droższa i trudniej dostępna, ale zapewni Ci wyjątkowo delikatne i aromatyczne efekty.
Do dyspozycji masz także różnego rodzaju kiełbaski. Jeśli chcesz urozmaicić sobie ich smak, pokrój je w kostkę i nabij na patyczki do szaszłyków wraz z warzywami!
Kiedy już wybierzesz odpowiednie mięso na grilla, zajmij się przygotowaniem marynaty do szaszłyków. Popularne przepisy obejmują między innymi:
● Marynatę teriyaki – to zalewa o słodko-słonym smaku, którą możesz stworzyć, łącząc sos sojowy, brązowy cukier, imbir, czosnek, miód i sos rybny.
● Marynatę ziołowo-czosnkową – połącz świeże lub suszone zioła, takie jak oregano, tymianek, rozmaryn i bazylia, z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
● Marynatę orientalną – możesz przygotować ją z sosu sojowego, oleju sezamowego, imbiru, czosnku, cebuli, brązowego cukru, sosu rybnego i soku z limonki.
● Marynatę jogurtową – użyj jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz takich przypraw jak kumin, kolendra, kurkuma, czosnek i imbir. To doskonała marynata do kurczaka na szaszłyki.
● Marynatę BBQ – jeśli lubisz smak grillowanego mięsa wołowego lub wieprzowego z charakterystycznym sosem BBQ, możesz użyć gotowej marynaty BBQ dostępnej w sklepach lub przygotować własną, łącząc ketchup, brązowy cukier, musztardę, ocet jabłkowy, sos Worcestershire, sos sojowy, czosnek i cebulę.
Pamiętaj, że pokrojone w kostkę mięso powinno spędzić w marynacie przynajmniej 30 minut. Warto jednak pozostawić je w lodówce dłużej (nawet na całą noc), aby lepiej wchłonęło przyprawy.
Warzywa to jeden z kluczowych składników szaszłyków z grilla. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej, wcale nie musisz jednak ograniczać się do cukinii, bakłażana, cebuli czy papryki. Do dyspozycji masz również wiele innych wartościowych składników, takich jak:
● Tofu – odpowiednio przyprawione, może z powodzeniem imitować smak kurczaka lub innego mięsa. To wszechstronny dodatek, który doskonale wchłonie każdą marynatę.
● Seitan – to bogate źródło białka roślinnego, które znakomicie sprawdza się jako alternatywa dla mięsa (zarówno pod kątem wartości odżywczych, jak i samego smaku).
● Tempeh – kolejny zamiennik mięsa o wysokiej zawartości białka i charakterystycznym, delikatnie orzechowym posmaku. Rewelacyjnie komponuje się z warzywami i różnymi marynatami.
Dobry użytek zrobisz także z pieczarek, boczniaków lub innych grzybów, które wzbogacą smak pozostałych składników.
Jak już wiesz, grillowane szaszłyki mogą przyjmować różne formy w zależności od tego, jakie mięso i marynatę wybierzesz. Każdy może więc skomponować ten przysmak na własny sposób, uwzględniając ulubione składniki i aromaty. Szukasz ciekawych pomysłów na szaszłyki na grilla? Zapoznaj się z naszymi propozycjami!
● Proste szaszłyki na grilla – to bodaj najczęściej przyrządzany rodzaj szaszłyków. Obejmują one soczyste kawałki kurczaka w marynacie, cebulę, paprykę i cukinię. Należy grillować je przez 6 – 8 minut z każdej strony.
● Oryginalne szaszłyki na grilla – mogą przyjąć na przykład postać kofta kebabu. Wystarczy zmielić mięso wołowe z cebulą, czosnkiem i świeżymi przyprawami, a następnie uformować klopsy i nabić je na patyczki do szaszłyków. Grilluj je około minuty z każdej strony, aż mięso z czerwonego stanie się szaro-brązowe.
● Wege szaszłyki na grilla – na patyczki naprzemiennie nabijaj kawałki tofu, papryki, cukinii i cebuli. Skrop marynatą z sosu sojowego, oleju sezamowego, syropu klonowego, czosnku i imbiru. Grilluj około 5 – 7 minut z każdej strony.
Niezależnie od tego, na który wariant szaszłyków się zdecydujesz, pamiętaj, aby regularnie obracać je na ruszcie i nie przekroczyć zalecanego czasu grillowania. W przeciwnym razie możesz przesuszyć mięso lub przypalić warzywa. Długość obróbki powinna zależeć przede wszystkim od wybranych składników. Szaszłyki z kurczaka na grilla będą gotowe stosunkowo szybko, ale już wieprzowina czy wołowina potrzebują nieco więcej czasu. Z tego względu czasami warto w pierwszej kolejności zacząć grillować mięso, a dopiero na parę ostatnich minut dodać do niego warzywa i grzyby.
Wśród naszych przepisów na szaszłyki z grilla z pewnością znajdziesz idealne rozwiązanie dla siebie!
Jeśli masz ochotę na szaszłyki z grilla, ale pogoda nie zachwyca, możesz zdecydować się na jedno z poniższych rozwiązań:
● Szaszłyki na grillu elektrycznym – to wygodny sposób przyrządzania szaszłyków, który nie generuje dymu i uciążliwych zapachów. Wystarczy, że podłączysz grill do prądu i będziesz postępować według jednego z wymienionych wyżej przepisów.
● Soczyste szaszłyki z piekarnika – zamarynuj mięso lub jego zamiennik, nabij na patyczki wraz z warzywami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza na około 15 minut.
● Szaszłyki z patelni grillowej – w tym przypadku wystarczy smażyć szaszłyki około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu je odwracając.
Masz już pomysł na pyszne szaszłyki z piekarnika lub z tradycyjnego grilla? Podaj je swoim bliskim z aromatycznymi dodatkami, takimi jak:
● Sosy – na przykład tzatziki, barbeque czy czosnkowy.
● Sałatki – z pomidorami, ogórkiem, oliwkami, serem feta, papryką itd.
● Pieczywo – świeże bułki lub grillowany chlebek z masłem czosnkowym.
Dzięki naszym wskazówkom z łatwością przygotujesz smaczny i wartościowy posiłek dla każdego. Wybierz więc swój ulubiony przepis na szaszłyki z grilla i zaopatrz się w niezbędne składniki ze sklepu ALDI!
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)