Dieta bezglutenowa jest zalecana nie tylko osobom chorym na celiakię, ale również m.in. w przypadku alergii na pszenicę i inne zboża oraz nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Gluten to białko roślinne, które występuje w pszenicy, życie i jęczmieniu. Można je znaleźć nie tylko w produktach zbożowych, takich jak mąka, chleb czy makaron, ale także jako dodatek do wędlin, słodyczy, przypraw, mrożonek czy przetworów warzywnych.
Na diecie bezglutenowej można spożywać produkty naturalnie bezglutenowe: owoce, warzywa, ryż, kukurydzę, proso, grykę i wiele innych, a także produkty przetworzone opisane przez producenta jako bezglutenowe, najlepiej oznaczone licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.
Znak ten gwarantuje spełnienie rygorystycznych norm dla produktów bezglutenowych, tym samym pomagając klientom dokonywać świadomych decyzji zakupowych.
Bogata gama produktów bezglutenowych w ALDI to: makarony, płatki śniadaniowe czy przekąski dla dzieci. Osób świadomie rezygnujących z produktów zawierających gluten jest coraz więcej.
Wychodząc naprzeciw ich oczekiwaniom od teraz w naszej ofercie dostępne są także produkty marek własnych ALDI ze znakiem towarowym Przekreślony Kłos. Pełną ofertę znajdą Państwo poniżej.
Licencjonowanie znaku Przekreślonego Kłosa jest dużym programem międzynarodowym prowadzonym przez AOECS (Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią, więcej na: www.aoecs.org). Licencji udzielają Stowarzyszenia zrzeszone w AOECS. Głównym celem programu jest używanie jednego wspólnego znaku symbolizującego żywność bezglutenową.
Produkty z licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa to gwarancja bezpieczeństwa. Są regularnie kontrolowane przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, jedyną w Polsce organizację upoważnioną do przyznawania licencji na używanie znaku.
Więcej informacji na temat celiakii, diety bezglutenowej, a także pełen wykaz produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa znajdą Państwo na stronie Stowarzyszenia.
Więcej informacji na: www.celiakia.pl
W naszej ofercie, oprócz produktów ze znakiem Przekreślonego Kłosa, posiadamy także inne produkty bezglutenowe. Ich wykaz znaleźć można poniżej.
Produkty z glutenem dla części populacji mogą być szkodliwe. W trosce o swoje zdrowie osoby z nadwrażliwością na to białko powinny wyeliminować je z diety. Coraz częściej żywienie obejmujące żywność bezglutenową wybierają również osoby bez jednoznacznych wskazań medycznych w tym zakresie.
Gluten jest białkiem naturalnie występującym w ziarnach zbóż. Większość ludzi go toleruje, jednak chorzy na celiakię, alergię na pszenicę czy nieceliakalną nadwrażliwość nie powinny go spożywać. W ich przypadku produkty bezglutenowe umożliwiają zachowanie zdrowia, w tym poprawną pracę układu trawiennego. Jedzenie bezglutenowe jest jednak również polecane osobom, które chorują na reumatoidalne zapalenie stawów, Hashimoto, zespół jelita drażliwego czy cukrzycę.
Produkty bezglutenowe mogą być również oczywiście spożywane przez osoby zdrowe. W tym przypadku należy jednak zadbać o to, aby oparta o nie dieta była dobrze zbilansowana i uwzględniała wszystkie potrzeby organizmu. O ile produkty bez glutenu same w sobie nie są odchudzające, to zwrócenie uwagi na swoją dietę i świadomy wybór produktów spożywczych bezpośrednio przyczynia się do poprawy stanu zdrowia i utrzymania dobrej kondycji.
Istnieje kilka schorzeń, w których bezwzględnie należy wyeliminować gluten z diety. Im szybciej uda się wykryć chorobę, tym wcześniej można podjąć działania zmierzające do zniwelowania jej skutków.
Jednym z najpopularniejszych przypadków, w którym produkty bezglutenowe muszą być podstawą diety, jest celiakia. Choroba dotyka nie tylko dzieci, ale również dorosłych – niezależnie od wieku. W jej przypadku spożywanie glutenu powoduje niszczenie kosmków jelitowych, co prowadzi do niedoborów w organizmie, osłabienia i problemów trawiennych.
Badania populacji wskazują, że coraz częściej można spotkać się z alergią na gluten lub pszenicę. W pierwszym przypadku chorzy mogą spożywać produkty na bazie pszenicy, które są oczyszczone z glutenu. Osoby z alergią na pszenicę muszą w pełni wyeliminować ją z diety.
Innym schorzeniem, w przypadku którego bezwzględnie trzeba wyeliminować gluten z diety, jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Mimo niewykrycia alergii na gluten bądź pszenicę chorzy skarżą się po spożyciu produktów z glutenem na zaparcia, biegunki, wzdęcia itd. Diagnoza odbywa się na podstawie oceny objawów oraz metody eliminacji.
Sklep z żywnością bezglutenową umożliwia Ci zrobienie w jednym miejscu pełnych zakupów, które umożliwią przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Dzięki wysokiej jakości potwierdzonej certyfikatami masz pewność, że zakupiony produkt jest wolny od glutenu i możesz spożywać go bezpiecznie.
Żywność bezglutenowa jest przystępna cenowo, a szeroki wybór sprawia, że nie musisz zmieniać swoich dotychczasowych przyzwyczajeń.
ALDI w swojej ofercie ma różne rodzaje produktów bez glutenu, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne składniki Twoich posiłków. Dzięki renomowanym certyfikatom masz pewność, że to, co jesz, nie zawiera glutenu i jest w pełni bezpieczne.
Do wyboru masz nie tylko pieczywo czy kasze, ale również m.in. mięsa, sosy, słodycze, nabiał czy napoje. Dzięki temu nie musisz rezygnować ze swoich dotychczasowych przyzwyczajeń.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)