Podobnie jak wiele innych warzyw, tak i cukinię możesz zamrozić. Dzięki temu nie musisz jej wyrzucać, jeśli nie uda ci się wykorzystać jej w całości. Pamiętaj tylko, że struktura warzywa może się nieco zmienić w efekcie tego procesu. Jak mrozić cukinię, aby zachowała jak najwięcej smaku i wartości odżywczych? Czytaj dalej!
Jeśli zastanawiasz się, jak zamrozić cukinię, postępuj według poniższych wskazówek:
Choć w teorii możesz mrozić cukinię w całości, zdecydowanie lepiej pokroić ją na mniejsze kawałki. Warzywo to w dużej mierze składa się z wody, w związku z czym po rozmrożeniu stałoby się miękkie i papkowate. Mrożenie cukinii w plastrach pozwoli zachować jej kolor, smak i wartości odżywcze, a przy okazji zaoszczędzi nieco miejsca w zamrażarce.
Zanim cukinia znajdzie się w woreczkach lub pojemnikach, wstaw ją do zamrażarki na desce, blasze lub płaskim talerzu. Chodzi o to, aby jej plasterki lub kawałki nie stykały się ze sobą. Dzięki temu nie skleją się, a tym samym zachowają optymalną konsystencję po rozmrożeniu.
Wyżej wspomnieliśmy o tym, że blanszowanie cukinii to jeden z podstawowych etapów jej mrożenia. Możesz ten krok pominąć, ale lepiej tego nie robić. Dlaczego? Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują swoje cenne właściwości – kolor, konsystencję, smak oraz bogactwo witamin i minerałów.
Podczas mrożenia cukinii na zimę pamiętaj więc o tym, aby najpierw ją zblanszować. Wrzuć kawałki warzywa do wrzątku na 2–4 minuty (zależnie od ich wielkości), a następnie szybko przenieś do wody z kostkami lodu, aby gwałtownie zatrzymać proces gotowania. Kiedy osuszysz cukinię, będzie już gotowa do zamrożenia.
Cukinię możesz przechowywać w zamrażarce nawet przez 10–12 miesięcy. Aby warzywo wytrzymało jak najdłużej, poddaj je najpierw blanszowaniu i przechowuj w szczelnie zamkniętych woreczkach lub pojemnikach. Pamiętaj też, że raz rozmrożonej cukinii nie możesz zamrozić kolejny raz.
Nasze wskazówki pomogą ci prawidłowo zamrozić cukinię i na wiele miesięcy zachować jej cenne właściwości. Co jednak zrobić z takimi zapasami? Możesz wykorzystać je między innymi do leczo, zupy krem, a nawet placków. Jeśli szukasz pomysłów na potrawy z cukinią w roli głównej, skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów:
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)