Zabielenie zupy śmietaną to znakomity sposób na to, aby wzbogacić smak i nadać jej kremową konsystencję. Jeśli jednak zrobisz to w niewłaściwy sposób, nabiał może się zwarzyć. W efekcie potrawa będzie wyglądała nieapetycznie. Chcesz tego uniknąć? Dowiedz się, jak zahartować śmietanę do zupy.
Hartowanie śmietany do zupy lub sosu to proces, w którym stopniowo dostosowujesz jej temperaturę do temperatury gorącej potrawy. Dzięki temu nabiał się nie warzy, a krem zachowuje gładką konsystencję.
Śmietana warzy się pod wpływem kontaktu z bardzo wysoką temperaturą. Dochodzi wtedy do ścięcia białka, co przejawia się nieapetycznymi grudkami w zupie. Wpływ na ten proces ma również zawartość tłuszczu. Im niższa, tym większe ryzyko, że śmietana się zwarzy.
Jeśli planujesz dodać śmietanę do zupy lub sosu, najlepiej wybierz produkt o wyższej zawartości tłuszczu, np. 18%. Nie tylko zagęścisz w ten sposób potrawę, ale dodatkowo ją także zabielisz. W efekcie przyrządzisz smaczne danie o apetycznym wyglądzie. Możesz też sięgnąć po słodką śmietankę, dzięki której nadasz zupie wyjątkowy posmak. W tym przypadku świetnie sprawdzą się produkty o zawartości tłuszczu 30 lub 36%.
Zastanawiasz się, czym zabielić zupę lub sos? Rzuć okiem na poniższe produkty z asortymentu ALDI:
Dodawanie śmietany do zupy to kwestia gustu. Jej ilość powinna zależeć więc od tego, jaki rodzaj produktu wybierzesz (kwaśny czy słodki) i jaka zupa smakuje ci najbardziej. Jeśli chodzi o uniwersalne proporcje, stosuje się ok. 3–4 łyżki śmietany na litr zupy.
Aby uniknąć zwarzonej śmietany w zupie lub sosie, dodawaj ją do potrawy dopiero pod koniec gotowania. Dzięki temu bardzo wysoka temperatura będzie oddziaływała na nią stosunkowo krótko, co zmniejszy ryzyko ścięcia białka.
Jak zahartować śmietanę do zupy? To całkiem proste. Musisz odlać odrobinę gorącej zupy (np. 1 chochlę) do miseczki i zacząć dodawać do niej śmietanę. Cały czas mieszaj. Następnie przelej zawartość miseczki z powrotem do garnka i od razu zdejmij go z gazu.
Nie pozbędziesz się już problemu zwarzonej śmietany w sosie lub zupie. Dobra wiadomość jest taka, że potrawa straci wyłącznie na wyglądzie, a nie na samym smaku. Jeśli chcesz zniwelować niekorzystny efekt, spróbuj po prostu przelać zupę przez gęste sitko lub dokładnie zmiksować ją blenderem.
Aby dodać śmietanę do sosu, postępuj dokładnie tak samo jak w przypadku zupy. Możesz też wykorzystać ten proces, aby dodatkowo zagęścić potrawę. W tym celu dodaj do zimnej śmietany nieco mąki (w proporcjach 1 łyżka mąki na 100 g śmietany) i bardzo dokładnie zmieszaj je widelcem lub trzepaczką. Dolej do składników odrobinę gorącego sosu (np. 1 chochlę), a następnie przelej wszystko do garnka, aby zabielić całość.
Zastanawiasz się, jak zabielić zupę lub sos bez śmietany? Zamiennie możesz wykorzystać:
Powyższe składniki zastosuj w tych samych proporcjach co śmietanę. Wyjątek to serki i pasta z nerkowców, które musisz najpierw wymieszać z jogurtem lub wodą. Możesz ich więc użyć o połowę mniej.
Szukasz ciekawych przepisów na potrawy z zahartowaną śmietaną? Zainspiruj się dzięki poradom od ALDI:
Hartowanie śmietany do sosu lub zupy wcale nie musi być trudne. Wystarczy, że będziesz postępować według powyższych wskazówek, aby śmietana się nie zwarzyła, a potrawa zyska delikatny smak i kremową konsystencję.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)