Folia aluminiowa czy sreberko? Jak na ten wszechstronny produkt mówi się w Twoim domu? Wykorzystujemy ją do pakowania i przechowywania żywności, zabezpieczania i wydłużania świeżości potraw, pieczenia, grillowania, a czasami nawet do sprzątania.
Przeczytaj artykuł. Poznaj wskazówki i proste triki związane z użyciem folii aluminiowej.
Sreberko wytwarzane jest poprzez walcowanie dużych bloczków aluminium do bardzo cienkiej grubości. W wyniku tego powstają dwie strony folii: jedna błyszcząca, druga matowa. Popularne przekonanie mówi, że każda strona ma inne właściwości: jedna lepiej zatrzymuje ciepło, druga skuteczniej chłodzi. Jednak jak to wygląda w praktyce?
W teorii, strony folii aluminiowej mają różne zastosowania. Która strona folii aluminiowej do czego służy?
Błyszcząca strona odbija światło i ciepło. Lepiej sprawdzi Ci się, jeśli chcesz uniknąć przegrzania się żywności. Dlatego powinna być widoczna od zewnątrz, jeśli pakujesz chłodne posiłki (np. kanapki do szkoły).
Ta ciekawostka również może Cię zainteresować. Większość z nas wykorzystuje sreberko do zabezpieczania jedzenia w lodówce lub zamrażarce. Ty też tak robisz? Teoria mówi, że w lodówce błyszcząca strona folii aluminiowej powinna być skierowana na zewnątrz. Odbija wtedy zimno i zapewnić lepszą izolację. Natomiast matowa strona sprawdza się lepiej w kontakcie z żywnością. Lepiej chroni ją przed wpływem niskich temperatur.
Matowa strona folii aluminiowej słabiej odbija ciepło. Mówi się, że może je nawet pochłaniać. Takie właściwości mogą być korzystne przy pieczeniu mięs, ryb czy warzyw. Matowa strona sreberka, która będzie widoczna na zewnątrz pozwoli Ci zachować soczystość dania i zabezpieczy je przed wysuszeniem.
Jak piec w folii aluminiowej? Używaj sreberka na różne sposoby. Zabezpiecz ryby, aby były bardziej soczyste. Przykryj mięso do pieczenia i skutecznie unikaj przypalenia. Błyszcząca strona skierowana do wewnątrz będzie kierować ciepło w kierunku pieczonych potraw, przez co lepiej rozprowadzi je w środku utworzonej przestrzeni pomiędzy jedzeniem a folią, a tym samym sprawi, że potrawa będzie chrupiąca i dobrze wypieczona.
Pieczesz ciasto? Folia aluminiowa świetnie sprawdzi się jako zamiennik pergaminu. Z łatwością wyłóż nią blaszkę i zapomnij o trudnościach z wyjmowaniem z niej swoich wypieków. W tym przypadku sposób ułożenia stron folii aluminiowej nie będzie miał większego znaczenia.
Czas na grilla? Folia aluminiowa przyda Ci się w zapobieganiu przywierania jedzenia do rusztu. Pomyśl o tym, jak dzięki temu szybsze i łatwiejsze będzie jego czyszczenie. Możesz wykorzystać ją do owijania mięs czy warzyw. Dzięki temu zachowasz jeszcze więcej soczystości i aromatów swoich potraw.
Obie strony folii działają podobnie, ale powszechnie przyjmuje się, że podczas grillowania błyszcząca strona powinna być skierowana na zewnątrz. Pamiętaj, że przy grillowaniu z folią musisz unikać jej kontaktu z bardzo wysokimi temperaturami (ogniem). Może to prowadzić do wydzielania się z niej niewielkich ilości aluminium
Teoria to jedno. Jak jest w praktyce? Zastosowanie folii opiera się na jej różnych właściwościach odbijania ciepła. Jednak spójrzmy prawdzie w oczy. Obie strony folii aluminiowej działają podobnie. To, jak owiniesz jedzenie, będzie zależeć głównie od Twoich preferencji – albo (tak dzieje się najczęściej) od losu. Niezależnie od tego, którą stronę foli aluminiowej wykorzystasz, będzie ona niezwykle praktycznym i przydatnym narzędziem w Twojej kuchni.
Nie da się ukryć, że przechowywanie jedzenia w folii aluminiowej to popularna praktyka. Ty też tak robisz? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, jak robić to prawidłowo. Pamiętaj o kilku ważnych zasadach.
Jedna warstwa w zupełności wystarczy.
Szczelnie zamykaj wolne brzegi.
Nie owijaj zbyt ciasno — folia może pęknąć.
Wykorzystujesz folię jako opakowanie „na wynos”? Trzymaj zabezpieczone jedzenie w torbie i nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
Korzystaj ze sreberka w bezpieczny sposób. Jak używać folii aluminiowej? A raczej, na co szczególnie uważać?
Nie używaj folii aluminiowej w mikrofalówce — aluminium odbija fale wydzielane w mikrofalówce. Może to prowadzić do iskrzenia i nawet pożaru w urządzeniu.
Unikaj łączenia folii aluminiowej z metalowymi naczyniami lub blachami — ryzyko przenikania aluminium do jedzenia jest wtedy większe.
Sreberko jest bezpieczną opcją do stosowania zarówno w piekarniku, jak i na grillu. Jednak istnieją pewne zagrożenia związane z jego użyciem. Długotrwałe gotowanie lub kontakt foli z kwaśnymi potrawami mogą prowadzić do niewielkiego przenikania aluminium do jedzenia.
Aluminium podlega recyklingowi! Zwracaj uwagę na to, gdzie ją wyrzucasz. Folia aluminiowa to materiał, który może być wielokrotnie przetwarzany. Zadbaj o lepszą ochronę środowiska i wyrzucaj aluminiowe wyroby do specjalnego pojemnika na metale. Przed utylizacją postaraj się maksymalnie oczyścić folię z resztek jedzenia. Pamiętaj także, aby możliwie mocno ją skompresować (zgnieść).
Szukasz inspiracji w kuchni? Sprawdź propozycję naszych przepisów. Bez foli aluminiowej się nie obejdzie.
Folia aluminiowa to nie tylko pomocnik w kuchni przy przechowywaniu żywności. Ma też inne praktyczne zastosowania w domu.
Sreberko jest nieocenione w szybkim czyszczeniu piekarnika. Zobacz, jak to robić krok po kroku – sprawdź tutaj! Folia pomaga usunąć zabrudzenia bez użycia silnych środków chemicznych. Podobnie jest z myciem przypalonego garnka. Kliknij w poradnik i zapomnij o naczyniach „nie do doczyszczenia”.
Czy wiesz, że folia aluminiowa jest też świetna do polerowania srebra? Możesz ją użyć (jak gąbkę) do mycia przedmiotów, którym chcesz przywrócić dawny blask. To proste i skuteczne rozwiązanie, które ułatwiają domowe porządki.
Oprócz tego możesz naostrzyć nią nożyczki. Zwiń kilka warstw foli i potnij ją z pomocą tępego narzędzia – magicznym sposobem znów będzie ostre, jak brzytwa.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)