Grillowana ryba jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. To znakomity pomysł na pożywny i wartościowy obiad lub kolację. Jeśli masz ochotę na delikatną i soczystą potrawę z rusztu, zobacz nasze przepisy na rybę z grilla!
Nie każda ryba w równym stopniu nadaje się na grilla. Robiąc zakupy, unikaj przede wszystkim głęboko mrożonych filetów, które ze względu na dużą wilgoć mogą rozpadać się na ruszcie. Stawiaj przede wszystkim na świeże ryby o zwartym mięsie. Zachowają one swój kształt podczas obróbki termicznej i nie utracą smaku.
Najpopularniejsze ryby na grilla to:
Jak więc widzisz, do wyboru masz całe mnóstwo smacznych i łatwo dostępnych ryb. Z łatwością znajdziesz wśród nich produkt wpisujący się w Twoje kulinarne gusta.
Większość wymienionych wyżej gatunków ryb cechuje się delikatnym smakiem i wszechstronnym charakterem. Możesz doprawiać je więc zgodnie z indywidualnymi upodobaniami, mając pewność, że ich mięso dobrze skomponuje się z wybraną marynatą. Jeśli zastanawiasz się, na jakie przyprawy warto postawić w przypadku grillowanej ryby, skorzystaj z poniższych propozycji:
Wśród powyższych propozycji każdy powinien znaleźć idealny smak ryby z grilla dla siebie!
Czas grillowania ryby powinien zależeć przede wszystkim od wybranego rodzaju mięsa. Im grubsze i bardziej zbite, tym dłużej powinno leżeć na ruszcie. Filety z ryby będą potrzebowały zazwyczaj krótszej obróbki niż na przykład cała makrela czy pstrąg. Najdłużej na grillu należy natomiast trzymać steki o gęstym mięsie, choćby z halibuta. Ogólnie czas może się więc wahać od 3 do 10 minut grillowania z każdej strony.
Pamiętaj, że proces obróbki termicznej możesz usprawnić, decydując się na rybę z grilla w folii aluminiowej. Pomoże Ci ona również dodatkowo zabezpieczyć delikatne mięso przed rozpadaniem na ruszcie. Podobną funkcję pełnią specjalne kosze do grillowania ryb, ułatwiające ich wygodne obracanie. Jeśli zamierzasz często przyrządzać dania tego typu, koniecznie zaopatrz się w to praktyczne akcesorium!
Jeżeli pogoda pokrzyżuje Ci plany, możesz zdecydować się też na rybę z grilla elektrycznego. W tym przypadku nie musisz wprowadzać do przepisu żadnych modyfikacji. Mięso powinno usmażyć się w takim samym czasie co na tradycyjnym ruszcie węglowym. Jeszcze inną alternatywę stanowi przyrządzanie ryby na patelni grillowej lub w piekarniku. Korzystając z tych metod, trzeba mieć jednak na uwadze odpowiednio krótszą lub dłuższą obróbkę termiczną.
Bez względu na to, czy zdecydujesz się zrobić rybę na grillu elektrycznym, czy węglowym, nasze przepisy zagwarantują Ci kulinarny sukces!
Grillowaną rybę można podawać z wieloma różnymi dodatkami, dobieranymi według indywidualnych preferencji smakowych. Do najpopularniejszych rozwiązań należą:
Skoro wiesz już, jak zrobić rybę z grilla i z czym ją podawać, wybierz swoje ulubione produkty w ALDI i postępuj według naszych wskazówek, aby przygotować pyszny i zdrowy posiłek dla swoich bliskich!
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)