Zadbaj o zdrowie swoich jelit. Popraw trawienie, wzmocnij uczucie sytości, zadbaj o dobre bakterie, obniż stężenie cukru i „złego” cholesterolu we krwi. Jak to zrobić?
Włącz do swojej diety produkty z dużą ilością błonnika. Sprawdź, które produkty dostarczą go najwięcej. Kto wie, może któryś z nich należy do Twoich ulubionych?
Błonnik pokarmowy to składnik żywności, który jest równie niezbędny w Twojej diecie, co węglowodany, białka i tłuszcze. Choć w teorii zaliczany jest do grupy węglowodanów, to w praktyce wyróżnia się szeregiem właściwości, bez których Twój organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować.
Kiedy jesz błonnik Twój układ pokarmowy nie jest w stanie go strawić. Wynika to z tego, że nie masz odpowiednich enzymów (substancji, które rozkładają na mniejsze cząsteczki różne związki z pożywienia, tak aby mogły wchłaniać się w Twoim przewodzie pokarmowym — np. lipazy rozkładają tłuszcze, a amylazy węglowodany).
Z racji tego, że błonnik nie może zostać przetworzony w taki sposób, aby przenikać z jelit do krwi, coś musi się z nim zadziać. Jego droga jest różna w zależności od rodzaju błonnika pokarmowego, który jest obecny w Twoich posiłkach. Niektóre związki zaliczane do błonnika pokarmowego mają zdolność do rozpuszczania się w wodzie, a inne przechodzą przez Twój układ pokarmowy w praktycznie niezmienionej formie – od tego zależą ich charakterystyczne cechy.
Błonnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania Twojego układu pokarmowego. Możemy wyróżnić dwa rodzaje błonnika pokarmowego — błonnik nierozpuszczalny i błonnik rozpuszczalny.
Oba rodzaje błonnika mają także znaczący wpływ na mikroflorę jelitową (korzystne bakterie, które naturalnie występują w Twoim jelicie grubym). Bakterie wykorzystują błonnik (w procesie fermentacji) jako „pożywienie" – źródło swojej energii. Powstają wtedy ważne i korzystne związki (krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe), które wspierają zdrowie i funkcjonowanie Twoich jelit, a także wpływają pozytywnie na układ odpornościowy.
Zalecenia dotyczące dziennej porcji błonnika nie są tak jednoznaczne, jak w przypadku witamin, czy składników mineralnych. Jego porcje w diecie powinna mieścić się w pewnych zakresach. Zalecana ilość błonnika w diecie jest zależna od:
Jeśli Twoja dieta jest wyjątkowo uboga w ten składnik, to nie możesz z dnia na dzień zacząć jeść bardzo dużo produktów bogatych w błonnik. Mógłbyś wtedy doświadczyć zaparć, wzdęć i dyskomfortu jelitowego. Ważne jest, abyś stopniowo zwiększał ilość błonnika pokarmowego. Pamiętaj także o piciu dużej ilości wody. Dzięki temu będziesz czerpać tylko korzyści i nie zauważysz żadnych nieprzyjemnych objawów.
Dąż do tego, aby w Twojej diecie było minimum tyle błonnika, ile wskazuje poniższa tabela. Pamiętaj jednak, że są to najniższe zalecane ilości. Wysoka zawartość błonnika jest jeszcze bardziej korzystna. Jeśli w swojej diecie dostarczysz 30-40 g błonnika z różnych produktów to będzie jeszcze lepiej.
WIEK |
(g/dobę) |
DZIECI |
|
1–3 lata 4–6 lat 7–9 lat |
10 14 16 |
KOBIETY i MĘŻCZYŹNI |
|
10–12 lat 13–15 lat 16–18 lat 19–30 lat 31–50 lat 51–65 lat 66–75 lat > 75 lat |
19 19 21 25 25 25 20 20 |
Błonnik pokarmowy znajduje się w produktach roślinnych. Najlepsze źródła błonnika to warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe. Jednak dieta bogata w błonnik uwzględnia także strączki, nasiona, orzechy i pestki.
Warzywa to niskokaloryczne produkty bogate w błonnik, które powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Najwięcej błonnika znajdziesz w ich skórkach, warzywach z dużą ilością pestek (np. pomidory, bakłażany) i tych o charakterystycznej łykowatej strukturze (np. fasolka szparagowa, seler naciowy). Pamiętaj, że wszystkie warzywa bogate w błonnik będą dla Ciebie korzystne. Właśnie dlatego zadbaj o urozmaicenie swojej diety.
W tej kategorii nie sposób jest nie wspomnieć o roślinach strączkowych. Są to warzywa z błonnikiem rozpuszczalnym, które dostarczą Ci także pokaźne ilości białka roślinnego.
Owoce są doskonałym źródłem błonnika, który jest kluczowy dla Twojego zdrowia. Niektóre owoce zawierają więcej błonnika niż inne. Musisz wiedzieć, które z nich wybierać, by zwiększyć jego spożycie. Owoce bogate w błonnik to te, które możemy spożywać ze skórką (np. jabłka, gruszki) i te z dużą ilością pestek (np. maliny, truskawki).
Jeśli chcesz zadbać o najlepsze źródła błonnika, nie zapomnij o owocach suszonych – figach, morelach czy daktylach. Są one nie tylko bogate w błonnik, ale także słodkie, co czyni je świetnym, zdrowym deserem. Kontroluj jednak ich porcje, bo są produktami stosunkowo wysokokalorycznymi.
Orzechy, nasiona i pestki to produkty bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze. Wszystkie gatunki dostarczają zarówno błonnik nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny. W tej kategorii przyjrzyj się bliżej nasionom. Siemię lniane czy nasiona chia w kontakcie z wodą wydzielają śluz, który jeszcze bardziej zwiększa ich korzystny wpływ na pracę Twoich jelit.
Zbożowe produkty najbogatsze w błonnik to te, które są pełnoziarniste. Mąki razowe, chleb żytni, płatki owsiane, kasze czy ryż brązowy to przykłady produktów, które nie zostały oczyszczone z części ziaren zbóż, które dostarczają błonnik.
Jakie produkty z dużą ilością błonnika dostarczą Ci jego największe ilości? Dbaj o urozmaicenie diety – wybieraj produkty z różnych grup. Poniżej lista różnorodnych źródeł błonnika wraz z ilość błonnika w 100 g produktu.
W czym jest dużo błonnika? Sprawdź tabelę i poznaj dokładną zawartość błonnika w produktach, które na co dzień goszczą w Twojej kuchni.
PRODUKT |
(g/100 g) |
ORZECHY, NASIONA I PESTKI |
|
Nasiona chia Siemię lniane Wiórki kokosowe Pestki dyni Migdały Mak Sezamu Pestki słonecznika Orzechy laskowe |
34,4 27,3 21,1 12,9 11,8 20,5 11,1 10,6 8,9 |
OWOCE |
|
Porzeczki Maliny Truskawki Jagody Suszone figi Suszone morele Suszone śliwki |
7,8 6,7 1,8 3,2 12,9 10,3 9,4 |
WARZYWA |
|
Bakłażan Bruksela Fasola biała, nasiona Groch, nasiona Groszek zielony Dynia Pietruszka, korzeń Marchewka Seler naciowy Kalafior |
2,5 5,4 15,7 15 6 2,8 4,2 3,6 1,8 2,4 |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
|
Otręby pszenne Płatki owsiane Płatki żytnie Makaron pełnoziarnisty Pieczywo graham Pumpernikiel Chleb żytni pełnoziarnisty Komosa ryżowa Ryż brązowy Kasza jęczmienna Kasza gryczana |
42,4 6,9 11,6 8 g 6,7 9,4 9,1 7 8,7 6,2 5,9 |
Przygotuj proste śniadanie, obiad czy przekąski bogate w błonnik pokarmowy. Sprawdź, jak smaczne, łatwe i szybkie może być zdrowe odżywianie.
Bienkiewicz, M., Bator, E., & Bronkowska, M. (2015). Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 96(1), 57-63.
Elkner, K. (1996). Błonnik pokarmowy w warzywach. Owoce, Warzywa, Kwiaty, (18).
Czekirda, E., & Biaduń, W. (2019). Błonnik pokarmowy i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Nauk Społecznych z siedzibą w Lublinie, 8(1), 113-132.
Jarosz, M., Rychlik, E., Stoś, K., & Charzewska, J. (2020). Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie (Vol. 83). Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny.
Kunachowicz, H., Nadolna, I., Iwanow, K., & Przygoda, B. (2016). Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Lebiedzińska, A. (2008). Węglowodany w diecie człowieka. Bromat. Chem. Toksykol, 41, 215-218.
W asortymencie marki Trader Joe’s znajdują się wysokiej jakości orzechy, nasiona, mieszanki bakaliowe oraz owoce suszone jak i owoce w zalewie.
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)