Zbyt mała ilość żelaza jest jednym z najczęściej wykrywanych niedoborów. Nie zawsze wynika to z problemów zdrowotnych. W wielu przypadkach przyczyną jest niezdrowa dieta lub zbyt mała wiedza o najlepszych źródłach żelaza.
Czy w Twojej diecie nie brakuje tego składnika? Sprawdź i sam to oceń. Z nami dowiesz się co jeść, aby żelaza na pewno Ci nie zabrakło. Czytaj uważnie!
Żelazo to pierwiastek niezbędny dla Twojego organizmu, który pełni bardzo wiele ważnych funkcji. Jest ono składnikiem hemoglobiny (białka w czerwonych krwinkach), która odpowiada za transport tlenu z płuc do wszystkich tkanek Twojego ciała. Dzięki temu Twoje komórki otrzymują tlen niezbędny do wytwarzania energii.
Właściwości żelaza wpływają także na prawidłowe funkcjonowanie Twojego układu odpornościowego. Wspierają produkcję komórek odpornościowych i przyczyniają się do ich efektywnego działania. Ponadto żelazo bierze udział w wielu procesach zachodzących w Twoim ciele, w tym w syntezie DNA i w produkcji niektórych hormonów.
Istnieją dwa rodzaje żelaza w diecie: żelazo hemowe i żelazo niehemowe.
Żelazo hemowe pochodzi z produktów zwierzęcych i jest łatwiej przyswajalne przez organizm. Natomiast roślinne źródła żelaza i jaja będą dostarczać żelaza niehemowego. Wchłanianie żelaza pochodzenia roślinnego w układzie pokarmowym jest nieco słabsze. Istnieją jednak sposoby, którymi możesz je wzmocnić. Jednak o tym za chwilę.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo różni się w zależności od płci, wieku, stanu zdrowia i rodzaju diety.
Ogólnie rzecz biorąc, dorosłe kobiety potrzebują więcej żelaza niż mężczyźni, głównie ze względu na utratę krwi podczas miesiączki. Z tego powodu, zaleca się, aby kobiety w wieku rozrodczym spożywały 18 mg żelaza dziennie. Dla mężczyzn wartości te są nieco niższe. Dla panów dzienna zalecana ilość żelaza wynosi 10 mg.
W ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta, ponieważ jest ono niezbędne do rozwoju płodu. Wspiera także układ krwionośny, kiedy zwiększa się objętość krwi u matki. W tym okresie zaleca się spożywanie 27 mg żelaza dziennie. Podobnie, karmienie piersią może zwiększać zapotrzebowanie na żelazo, choć nie tak drastycznie, jak w przypadku kobiet w ciąży.
Dieta wegańska lub wegetariańska wymaga szczególnej uwagi w kontekście żelaza. Żelazo pochodzenia roślinnego (niehemowe) jest mniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego (hemowe). Dlatego wegetarianie i weganie mogą potrzebować więcej tego składnika, aby zrekompensować jego niższą biodostępność (słabsze wchłanianie z układu pokarmowego). Jeśli przestrzegasz diety roślinnej, koniecznie musisz poznać czynniki, które mogą zwiększać i osłabiać przyswajalność żelaza.
Niedobór żelaza w Twoim organizmie może prowadzić do szeregu objawów i poważnych skutków zdrowotnych.
Bez wysokiej zawartości żelaza w codziennej diecie możesz czuć się zmęczony i pozbawiony energii. Będzie to związane z tym, że Twoje komórki nie będą otrzymywać wystarczającej ilości tlenu. Źródła żelaza w diecie pozwalają skutecznie zapobiegać anemii (niedokrwistości).
Innym objawem niedoboru żelaza jest bladość skóry i błon śluzowych. Jest to wynik niskiego poziomu hemoglobiny, która nadaje krwi czerwony kolor. Możesz również doświadczać szybszego bicia serca lub duszności, szczególnie podczas wysiłku. Dzieje się tak, ponieważ Twoje serce próbuje dostarczyć więcej tlenu do organizmu.
Niedobór żelaza może wpłynąć również na Twoje włosy i skórę. Jeśli Twoja dieta nie będzie zawierać produktów bogatych w żelazo, staną się suche i łamliwe.
W przypadku dzieci i młodzieży niedobór żelaza może hamować prawidłowy wzrost i rozwój.
Urozmaicona dieta to klucz do dostarczania odpowiednich ilości żelaza. Każdego dnia dbaj o urozmaicony jadłospis, który będzie bogaty w źródła tego ważnego składnika.
Co ma dużo żelaza?
Produkty pochodzenia zwierzęcego, które dostarczą Ci najwięcej żelaza to:
Są to produkty bogate w żelazo hemowe, które dobrze wchłania się w Twoim organizmie. Źródła żelaza hemowego pozwolą Ci spełnić zapotrzebowanie na ten składnik i skutecznie zapobiegać jego niedoborom.
Wśród produktów roślinnych żelazo znajdziesz w:
Pamiętaj, że produkty roślinne oraz jaja zawierają żelazo niehemowe. Wykorzystuj je w diecie, jednak baczniej zwracaj uwagę na porcje i kompozycje swoich codziennych posiłków.
A co jeśli całkowicie rezygnujesz w swojej diecie z jedzenia wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego? Z powodzeniem możesz wykorzystać roślinne produkty, które dostarczają najwięcej żelaza. Jeśli będzie ich wystarczająco dużo, nie musisz martwić się o niedobór tego składnika.
Sprawdź, w czym jest najwięcej żelaza. Czy w Twojej diecie codziennie pojawia się chociaż kilka produktów z poniższej tabelki? Jeśli nie to koniecznie musisz to zmienić.
PRODUKT |
(mg/100 g) |
PRODUKTY ODZWIERZĘCE |
|
Pierś z kurczaka Pierś z indyka Polędwica wołowa Polędwica wieprzowa Schab Wątróbka drobiowa Kaszanka Dorsz Tuńczyk Mintaj Łosoś Makrela wędzona Sardynki Jaja kurze |
1 0,8 3,1 1,2 0,9 11,6 6,4 0,9 1 0,3 1 1,5 2,9 1,8 |
ORZECHY, NASIONA I PESTKI |
|
Pestki dyni Siemię lniane Mak niebieski Pistacje Nasiona sezamu Migdały Orzechy laskowe Orzechy włoskie |
3,3 5,7 9,8 3,9 14,6 3,7 4,7 2,9 |
OWOCE |
|
Awokado Jagody Maliny Porzeczki Suszone morele Suszone figi Rodzynki |
1 0,7 0,8 1,2 3,6 3,3 1,9 |
WARZYWA |
|
Biała fasola Soczewica Soja Brokuły Burak Jarmuż Natka pietruszki Szpinak |
6,9 5,8 8,9 0,9 1,7 1,7 5,3 2,8 |
PRODUKTY ZBOŻOWE |
|
Amarantus Komosa ryżowa Płatki owsiane Kasza jaglana Kasza gryczana Chleb żytni pełnoziastnity Chleb graham |
7,8 8,9 3,9 4,8 2,8 2,5 2,3 |
Jak przemycać produkty bogate w żelazo, żeby najmłodsi zjadali je ze smakiem? Świetnym sposobem są różnego rodzaju słodkie i słone pasty, wypieki, musy, budynie, koktajle, zapiekanki, czy domowe pasztety.
Spróbuj przekonać swoje dziecko do fasoli i buraka, podając je w formie różowej pasty na tostach. Z komosy ryżowej i kakao zrób czekoladowy pudding. Spróbuj upiec pasztet z soczewicy i marchewki lub postaw na klasyczny domowy pasztet z wątróbki.
Dodaj do posiłków zmielone pestki dyni, pistacje i całość udekoruj drobno posiekaną pietruszką. Zmieniaj formy składników i dbaj o ich atrakcyjny wygląd. Łącz kolorowe owoce bogate w żelazo z jogurtem i sokiem z cytryny. Nie bój się eksperymentować.
W ten sposób przygotujesz pyszne, zdrowe i smaczne posiłki dla dzieci, które będą prawdziwą skarbnicą żelaza.
W ciąży zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta. Właśnie dlatego ważne jest, aby w tym czasie wybierać produkty bogate w ten pierwiastek. Niestety niektóre składniki, które zawierają żelazo nie będą wskazane w diecie kobiety w ciąży.
W ciąży musisz zachować ostrożność. Na te produkty musisz uważać:
Pamiętaj, że kluczowe jest bezpieczeństwo żywnościowe i zbilansowana dieta w ciąży. Jeśli masz wątpliwości co do bezpieczeństwa pewnych produktów, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Wchłanianie żelaza w Twoim organizmie zależy od wielu czynników. Co zwiększa, a co zaburza wchłanianie żelaza?
Przestrzegaj tych zasad i skutecznie kontroluj poziom żelaza w swoim organizmie. Sam przekonaj się, jakie to proste.
Przetestuj przepisy, które dostarczą Ci znaczące ilości żelaza!
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania.
W jakich produktach jest najwięcej żelaza?
Najwięcej żelaza znajdziesz w czerwonym mięsie, wątróbce, tofu, białej fasoli, komosie ryżowej, pestkach dyni, pistacjach i suszonych pomidorach. Całkiem pokaźne ilości dostarczą Ci także produkty zbożowe — chleb żytni, chleb graham i kasza jaglana.
Jakie warzywa mają najwięcej żelaza?
Warzywa bogate w żelazo to przede wszystkim szpinak, jarmuż, brokuły oraz buraki. Te warzywa, choć dostarczą Ci żelaza niehemowego, będą dobrym uzupełnieniem Twojej diety.
Jakie owoce mają najwięcej żelaza?
Pamiętaj, że owoce same w sobie nie są głównym źródłem żelaza. Jednak niektóre – suszone śliwki, suszone figi, morele czy rodzynki – zapewnią Ci jego umiarkowane ilości.
Jakie mięso ma najwięcej żelaza?
Mięso czerwone, szczególnie wołowina i jagnięcina, dostarczą Ci najwięcej żelaza. Wątroba i inne podroby również są bardzo bogate w ten składnik. Pamiętaj, aby wybierać chude kawałki mięsa. Unikniesz w ten sposób nadmiaru tłuszczów nasyconych i cholesterolu w swoich posiłkach.
Które orzechy mają najwięcej żelaza?
Orzechy bogate w żelazo to przede wszystkim orzechy nerkowca, migdały oraz orzechy laskowe. Pamiętaj jednak, że żelazo z orzechów jest formą niehemową. Lepiej je wchłoniesz, jeśli połączysz orzechy z produktami bogatymi w witaminę C.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
Złów COŚ świeżego w ALDI! Wyrusz w podróż pełną smaków z mórz i oceanów z naszą marką Golden Seafood.
W asortymencie marki Trader Joe’s znajdują się wysokiej jakości orzechy, nasiona, mieszanki bakaliowe oraz owoce suszone jak i owoce w zalewie.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)