Zdaniem ekspertów warzywa są najważniejszym składnikiem diety człowieka. Znajdują się u podstawy piramidy zdrowego żywienia, ponieważ zawierają niezbędne dla organizmu witaminy, minerały oraz błonnik. Wraz z dodatkiem owoców powinny więc stanowić nawet połowę tego, co jesz na co dzień. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie warzywa są najzdrowsze!
Nie da się stworzyć obiektywnej listy najzdrowszych warzyw na świecie. Wśród tych najbardziej wartościowych na pewno znajdą się produkty liściaste – bogate w witaminę A, kwas foliowy i liczne minerały. Jeśli jednak ograniczysz się wyłącznie do nich, Twoim posiłkom zabraknie innych cennych składników, a przede wszystkim smaku. Właśnie dlatego eksperci radzą, aby spożywać dania z wielu różnych warzyw.
Aby stworzyć listę 10 najzdrowszych warzyw, posłużymy się kryterium gęstości odżywczej. To stosunek substancji odżywczych do kaloryczności produktu. Im więcej witamin i minerałów przypada na jedną kalorię warzywa, tym zdrowsze jest ono dla Twojego organizmu. Przynajmniej w teorii, ponieważ w praktyce codzienna dieta musi obejmować też składniki o niższej gęstości odżywczej – np. oliwę z oliwek, która pomaga przyswajać niektóre substancje. Pamiętaj też o formie, w jakiej spożywasz warzywa, ponieważ obróbka termiczna często obniża ich gęstość odżywczą.
Produkty, które opisujemy poniżej, uznaje się za najzdrowsze warzywa w Polsce. Mało tego – zajmują one jednocześnie 10 pierwszych miejsc w rankingu wszystkich pokarmów o najwyższej gęstości odżywczej:
Jarmuż jest przede wszystkim źródłem beta-karotenu, witaminy C i ważnej dla kości witaminy K. Zawiera też dużo sulforafanu, czyli przeciwutleniacza, który zapobiega chorobom nowotworowym. Jarmuż dostarcza organizmowi białka, błonnika i cennych soli mineralnych, dzięki czemu cieszy się opinią jednego z najbardziej wartościowych warzyw.
Jeśli nie przepadasz za intensywnym smakiem twardych liści tego warzywa, rozejrzyj się w sklepie za młodym jarmużem. Aby łatwiej włączyć go do diety, przyrządzaj z niego na przykład sałatki, zupy, smoothie, a nawet chipsy.
Boćwina to zwyczajowa nazwa buraka liściowego. Znajdziesz w nim dużą ilość białka, żelaza, potasu, wapnia i manganu. Liście i ogonki tego warzywa zawierają też sporo witaminy A i C oraz kwasu foliowego. Boćwina może zapobiegać zmianom miażdżycowym i zakrzepowym, a pośrednio – chorobom serca i udarom mózgu.
Wraz z jarmużem, boćwina należy do najzdrowszych zielonych warzyw. Zwróć na nią szczególną uwagę, jeśli chorujesz na cukrzycę lub anemię. Pomoże Ci też w przypadku problemów z trawieniem i nadwagą oraz w trakcie ciąży. Liście możesz jeść na surowo albo w postaci zup i chłodników.
Kapustę chińską możesz kojarzyć także pod nazwą bok choy (lub pak choi). Nie myl jej jednak z kapustą pekińską, choć ta również jest bardzo zdrowa. Bok choy zawiera między innymi witaminy C, B6, K, beta-karoten i kwas foliowy. Dzięki temu pozytywnie wpływa na odporność organizmu, pracę układu nerwowego, proces krzepnięcia krwi i zdrowie oczu.
Kapusta chińska jest też źródłem cennych składników mineralnych i błonnika. W połączeniu z niską kalorycznością, czyni to z niej idealne warzywo liściaste dla osób na diecie odchudzającej.
Choć szpinak to koszmar niemal każdego dziecka i niejednego dorosłego, powinniśmy doceniać go za bogactwo witamin C, A i K oraz magnezu i potasu. Dzięki tym minerałom, Twój układ nerwowy i serce działają prawidłowo. Co więcej, jeśli spożywasz 1,5 szklanki tych zielonych liści każdego dnia, możesz uchronić się przed cukrzycą.
Nie pozwól sobie wmówić, że szpinak jest nieapetyczny! Wystarczy, że dodasz jego świeże liście do kanapek, jajecznicy czy makaronu albo przygotujesz z nich zdrowe smoothie.
Zielone liście rukoli są świetną alternatywą dla popularnej sałaty lodowej. Mają od niej zdecydowanie więcej wartości odżywczych, więc wykorzystuj je w sałatkach, pastach czy makaronach. Rukola może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych, zapobiegać anemii i poprawiać kondycję skóry.
Rukola ma też dużo błonnika, a mało kalorii – dzięki temu wspomaga odchudzanie i wspiera perystaltykę jelit. Zawiera mnóstwo witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Co ciekawe, w starożytnym Rzymie uważano ją także za afrodyzjak.
Sałata rzymska to jedno z najzdrowszych warzyw na surowo. Nie musisz jej gotować ani poddawać żadnej innej obróbce. Wystarczy, że będziesz dodawać ją do sałatek lub na kanapki. Jest świetnym źródłem beta-karotenu, witamin K, C, B1 i B2. Wspiera więc odporność, zwiększa elastyczność skóry i wzmacnia kości.
Dzięki obecności przeciwutleniaczy i kwasu foliowego, sałata rzymska może ograniczać ryzyko zachorowania na raka. Wysoka zawartość potasu obniża z kolei prawdopodobieństwo chorób serca.
Marchewka należy do najzdrowszych warzyw dla dzieci. Jej najbardziej znany składnik to oczywiście beta-karoten, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok i działa antynowotworowo. Po marchew powinien sięgać każdy, kto spędza dużo czasu przed ekranem komputera.
Staraj się włączyć do diety także inne warzywa. Jeśli ograniczysz się tylko do marchewki, Twój organizm będzie miał zbyt dużo witaminy A. To może z kolei prowadzić do problemów z wątrobą, nadmiernej pobudliwości i problemów ze skórą.
Zaledwie jedna garść różyczek brokułu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy C i K. W diecie powinny go uwzględniać między innymi przyszłe mamy, które potrzebują dużych dawek kwasu foliowego. Brokuły zawierają również spore ilości manganu i fosforu. Dzięki obecności karotenoidów są korzystne dla zdrowia Twoich oczu.
Prawdopodobnie najcenniejszym składnikiem brokułów jest jednak sulforafan, który ma właściwości antynowotworowe. Aby zachować go jak najwięcej w posiłkach, jedz te zielone warzywa na surowo lub gotuj je na parze.
Kalafior to jedno z najzdrowszych gotowanych warzyw. Przyrządzisz go na parze, upieczesz w piekarniku, a nawet zrobisz z niego kotleciki. Im krótsza obróbka, tym więcej wartości odżywczych zachowasz. Kalafior zawiera mnóstwo kwasu foliowego, ale też błonnika i witaminy C. Jest przy tym warzywem niskokalorycznym, więc sprzyja odchudzaniu.
Uwzględnij kalafior w swojej diecie, aby poprawić pracę układu pokarmowego i utrzymać optymalny poziom cholesterolu we krwi.
Ostatni produkt na liście najzdrowszych warzyw jest tak naprawdę owocem. Średniej wielkości papryka dostarczy Ci nawet dwa razy więcej witaminy C, niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie. Poza tym jest też bogata w witaminy B, E i beta-karoten. Jedz paprykę, aby łatwiej przyswajać żelazo i przyspieszyć gojenie ran.
Papryka ma tę zaletę, że świetnie smakuje na surowo. Możesz położyć ją na kanapce lub wkroić do sałatki, ale nic nie stoi też na przeszkodzie, aby faszerowane papryki zapiec w piekarniku lub przygotować z nich inne kreatywne dania.
Powyższa lista dowodzi, że warzywa powinny stanowić absolutnie podstawowy składnik diety człowieka. Jakie korzyści dla zdrowia zapewniają?
Po lekturze naszego artykułu wiesz już, jakie warzywa mają najwięcej witamin. Zrób dobry użytek z tych informacji i włącz zdrowe produkty do swojej diety dzięki przepisom ALDI!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)