Któż z nas nie lubi deserów?! Tą nazwą określa się słodkie potrawy, które uzupełniają wartości odżywcze i energetyczne głównych posiłków. Desery spożywamy zwykle na ich zakończenie, ponieważ duża ilość cukru sprawia, że szybko się nimi sycimy.
Kiedy znienacka odwiedzają nas goście, dobrze jest umieć zrobić coś słodkiego na szybko. Do tego typu deserów często używamy owoców. Możemy podawać je na ciepło i zimno, na surowo, zapieczone, a niekiedy nawet smażone. Zapraszamy do zapoznania się z kilkoma naszymi przepisami na coś słodkiego.
Wyraz „deser” brzmi podobnie w wielu językach. Zarówno w angielskim, niemieckim, hiszpańskim nazywa się prawie tak samo. Jednak ten termin ten pochodzi z Francji, od słowa „desservir”. Oznacza ono czynność sprzątania ze stołu i od niego deserami przywykliśmy nazywać dania podawane jako ostatnie, serwowane właśnie wtedy, gdy naczynia po obiedzie zostały już zebrane.
Jak się okazuje, już w starożytności na stołach pojawiały się desery w postaci owoców obtaczanych w miodzie. Natomiast Chińczycy już 3000 lat p.n.e. zaczęli wyrabiać lody, jednak pierwszy prawdziwy sorbet z wymyślono dopiero w XVI w.
Z kolei w XIV w. pojawił się pierwszy przepis na szarlotkę, a w XV w. na piernik, który wyrabiany był z kawałków chleba moczonych w miodzie z przyprawami. Rozwój tej części kulinariów zawdzięczamy przede wszystkim mistrzom francuskim. Pierwsze przepisy na ciasta, ciastka i słodkie pasty zostały opublikowane w roku 1653. Na rozwój słodkich potraw zasadniczy wpływ miał wzrost popularności cukru. Produkt ten w Europie pod koniec XV w. był rzadko spotykany, ale w wieku XVIII rozpowszechnił się i stał się towarem dostępnym dla wszystkich.
W naszej kulturze najczęściej spotykane są desery na bazie mleka, takie jak koktajle, kremówki, lody mrożone, jogurty, kremówki czy serniki.
Istnieje jednak wiele deserów niezawierających nabiału, jak np. galaretki z owocami i kisiele oraz oczywiście najróżniejszego rodzaju ciasta czy ciastka, torty oraz smażone desery, takie jak bardzo popularne w polskiej kuchni pączki oraz faworki.
W ofercie sklepów i licznych cukierni są ogromne ilości gotowych deserów, ale każdy z nas uwielbia również słodkości przygotowane w zaciszu domowym. Jeśli chcemy dowiedzieć się, jak zrobić coś słodkiego z domowych produktów, warto skorzystać z naszych przepisów.
Owoce zawierają wiele witamin oraz innych składników mineralnych. Są więc zdrowe oraz pyszne. Do przyrządzania deserów używać możemy zarówno lokalnych, takich jak jabłka, śliwki, porzeczki czy jagody, jak i egzotycznych: bananów, pomarańczy, kiwi czy ananasów. Oczywiście najlepiej korzystać ze świeżych produktów, ale w wielu wypadkach sprawdzają się do przyrządzania słodkich przekąsek również mrożonki, konfitury oraz soki owocowe. Oto kilka ciekawych szybkich przepisów na coś słodkiego, w których zastosować możemy owoce.
Ciasteczka francuskie z jabłkami
Jabłka są owocami bardzo często wykorzystywanymi do ciast, być może ze względu na swoją kwaskowatość. Natomiast ciasto francuskie wyjątkowo sprawdza się w różnych formach deserów. Takie ciasteczka z jabłkami będą pysznym dodatkiem do kawy i herbaty. |
Chlebek bananowy
Banany to niezwykle lubiane owoce, jednak niezbyt często wykorzystywane do wypieków. Nasz chlebek bananowy to fantastyczne ciasto, które z pewnością podane na koniec posiłku zachwyci wszystkich przy stole.
Szarlotka na kruchym cieście
Któż z nas nie lubi pysznej domowej szarlotki? Jest to jedno z najbardziej popularnych ciast w polskiej kuchni. Można przyrządzić ją w domu i podawać z bitą śmietaną lub czekoladą.
Tarta z malinami
Czyż może być coś lepszego, niż pyszne maliny prosto z krzaka? Są nie tylko smaczne ale również zdrowe. Zawierają ogromne bogactwo witamin C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych. Zapieczone w słodkiej tarcie i podane jako deser przypadną do gustu wszystkim biesiadnikom.
Domowe słodycze najczęściej spożywamy na zimno. Dzięki temu możemy przygotować je wcześniej i podać gotowe, gdy już wszyscy zasiądą za stołem. Istnieje wiele propozycji przepysznych zimnych deserów. Z kilkoma propozycjami przepisów na coś słodkiego można zapoznać się tutaj.
Babeczki z borówkami
Borówka to owoc niezwykle zdrowy – wspomaga wzrok, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i zapobiega nowotworom. Spożywana w przepysznych babeczkach nie tylko wspomaga nasz organizm, ale i znakomicie smakuje. Ten deser to prawdziwy rarytas.
Czekoladowe parfait z ajerkoniakiem
Parfait to inaczej mrożony krem, deser podawany zazwyczaj w wysokim kielichu. Sporządza się go z masy mleczno-jajecznej wymieszanej z bitą śmietaną oraz dodatkami aromatycznymi. Czekoladowe partfait z ajerkoniakiem zachwyci niejednego smakosza.
Szarlotka XXL
z lodami to prawdziwa uczta dla naszych podniebień.
Zalet szarlotki nie trzeba nikomu przypominać, albowiem jest to ciasto, które smakuje chyba każdemu. Tę w wersji XXL można jeść na zimno, ale również na ciepło. Przyjęcie z szarlotką to prawdziwy strzał w dziesiątkę.
Czekoladowe ciasto z malinami i lodami
Ciasto z lodami to prawdziwa uczta dla podniebienia, Szczególnie gdy jest wzbogacone smacznymi malinami.
W kuchni polskiej spotykamy się z wieloma słodkimi potrawami podawanymi na ciepło. Większość z nich to desery, jednak niektóre mogą nawet posłużyć za oddzielne dania. Na ciepło jadamy placki, naleśniki, racuchy, niektóre ciasta, a także budynie i leguminy. Takie rozgrzewające szybkie desery z niczego szczególnie sprawdzają się zimową porą.
Naleśniki z kremem nugatowym
Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby naleśników. To ukochane danie, którym w dzieciństwie raczyły nas nasze mamy i babcie. Te z serem nugatowym są szczególnie pyszne. Kiedy raz spróbujemy takiego deseru, trudno będzie o nim zapomnieć.
Naleśniki z nadzieniem daktylowym
Odżywcze właściwości daktyli znają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich, którzy nazywają je "chlebem życia". Jeśli sporządzimy z nich nadzienie do naleśników, otrzymamy nie tylko pyszną, ale i zdrową oraz sycącą potrawę. |
Gofry belgijskie
Gofry to wyjątkowo smaczne, gorące ciastka, które można jeść z owocami, polewą, bitą śmietaną czy dżemem. Ciepłe i rozgrzewające dodają energii w pochmurny dzień. Sporządzone własnoręcznie będą odznaczały się szczególnymi walorami smakowymi.
Jabłka w cieście
Jabłka w cieście to owoce zapiekane w postaci krążków w cieście naleśnikowym. Danie znane już od dawna w kuchni polskiej jest szczególnie lubiane przez dzieci, ale również i przez dorosłych. Można je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladowa polewą.
Nie wszystkie desery muszą być przyrządzane w piekarniku lub na patelni. Wiele z nich, jak choćby popularny sernik na zimno, sprawdza się doskonale jako szybkie desery bez pieczenia. Nasze szybkie przekąski w 5 minut są zazwyczaj łatwe i mniej pracochłonne do wykonania, a smakują wspaniale. Spróbujcie!
Mus czekoladowy z tofu i ciastkami korzennymi
Tofu to bardzo zdrowy, sojowy ser, natomiast czekolada to cenne źródło magnezu. Możemy ją dodawać do ciast, naleśników oraz musów. Ten ostatni podawany z korzennym ciastkiem jest łatwy do przygotowania i na pewno będzie wam smakować.
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek
Ten słodki, lekki i przepyszny deser można wykonać bardzo szybko. Łącząc preparowany ryż wraz z krówkami, otrzymujemy oryginalny, niczym niezastąpiony smak, a ciekawy kształt „szyszek” będzie również niepowtarzalną ozdobą naszego stołu.
Sernik czekoladowy bez pieczenia
Nie ma chyba osoby, która nie doceniałaby zimnych serników. Zagościły one na dobre w naszym menu i stanowią zawsze doskonałą alternatywę dla poczciwego sernika wiedeńskiego. Wykonane samemu są szczególnie dobre i można je przyrządzić w różnych smakach. |
Kawowe parfait z czekoladą i borówkami
Kawa ma doskonałe zastosowanie w deserach. Pyszny krem o takim smaku z pewnością wyróżni się spośród innych i zadziała orzeźwiająco. Wzbogacony borówkami nabierze walorów nie tylko smakowych, ale i zdrowotnych.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)