Proveg - roślinne wakacje header
  1. Strona główna
  2. Produkty
  3. Strefa zdrowia
  4. Roślinne wakacje - z jedzeniem w trasie!
Ikonka 1

Roślinne wakacje - z jedzeniem w trasie!

Proveg grafika 1

W końcu nadeszły wakacje, a wraz z nimi okazje do częstego podróżowania i spędzania czasu wolnego w aktywny sposób. Czas ten sprzyja jednak niekorzystnym wyborom żywieniowym. Będąc w podróży, często nie przygotowujemy posiłków, które możemy zabrać ze sobą w drogę, na rower lub kajak. Sięgamy po produkty dostępne w słabo zaopatrzonych sklepach czy na stacjach benzynowych.

Czy tak musi być i w te wakacje? Oczywiście, że nie!

Ikonka 2
Pomidor na rowerze

Smacznie, zdrowo i na wynos!

Dzięki kolejnej wspólnej akcji ALDI i ProVeg – “Roślinne wakacje”, dowiesz się jak stworzyć dania na mniejszy i większy głód, które można zapakować do pudełka lub słoika, tak aby w wakacyjnej podróży nie rezygnować ze zdrowej diety, która da Ci energię i chęć do dalszej aktywności.

Ikonka 3

Z czego stworzyć idealny posiłek na wynos?

Wiadomo, roślinne posiłki dużo lepiej znoszą wakacyjne podróże i upalne dni, niż te, które zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego. W przypadku produktów roślinnych nie musimy tak bardzo martwić się o przechowywanie. Posiłki oparte na produktach zbożowych, roślinach strączkowych, warzywach czy owocach są bardziej odporne na wysokie temperatury i często nie potrzebują przechowywania w chłodnym otoczeniu w przeciwieństwie do tych zawierających mięso, nabiał czy jaja. Dzięki temu nie ma problemu, by posiłek przygotować z wyprzedzeniem, a co więcej, sama przekąska spakowana do podróżnego plecaka czy torby wytrzyma od rana do wieczora – na dodatek smakując tak samo pysznie jak po jej przygotowaniu. Satysfakcja? Gwarantowana.

Warzywa na rowerach
Ikonka 4

Jak komponować posiłki na wynos?

Posiłek jedzony w drodze nie musi oznaczać rezygnacji z naszego dążenia do zdrowego czy przyjaznego dla planety sposobu odżywiania. Tak jak w przypadku posiłków, które spożywamy w domu, tak i tutaj możemy stosować się do zasad Zdrowego Roślinnego Talerza.

Proveg talerz
Ikonka 5
Proveg 3 Warzywa i owoce

Warzywa i owoce

Dostarczają nam niezbędnych witamin, błonnika i fitozwiązków, które wspomagają pracę naszego organizmu. W miarę możliwości stawiajmy na różnorodność. Sięgajmy po różnokolorowe warzywa i owoce. Każdy kolor wiąże się z inną kompozycją składników odżywczych. 

Ikonka 6
Proveg 4 Produkty zbożowe

Produkty zbożowe

sięgajmy po te przygotowane z pełnoziarnistej mąki lub kasze, które charakteryzują się grubym ziarnem. Zawierają one więcej związków mineralnych i błonnika niż drobne kasze i produkty z bardziej przetworzonej, białej mąki, powstającej z obranych z okrywy owocowo-nasiennej nasion. Różnorodność w tej grupie produktów jest duża. Możemy sięgać po pieczywo –  zarówno bułki, jak i chleby, makarony, pity czy tortille.

Ikonka 7
Proveg 5 Produkty białkowe

Produkty białkowe

W przypadku produktów roślinnych najważniejszymi produktami są tutaj rośliny strączkowe – fasole, ciecierzyca, groch, bób, soczewica czy soja. Możemy dodawać je do warzywnych sosów czy sałatek, tworzyć z nich pasty roślinne do kanapek lub do wrapów,  wykorzystywać gotowe produkty – roślinne alternatywy dla mięsa (np. dostępne na rynku produkty na bazie soi, grochu czy bobu), które swoim wyglądem i smakiem imitują kurczaka czy wołowinę. Produkty białkowe są ważne przy komponowaniu posiłku również ze względu na to, że zwiększają jego sytość. Dodając do sałatki garść fasoli lub ciecierzycy, najemy się szybciej, niż gdyby zawierała ona jedynie warzywa. Szukając zamienników mleka zwierzęcego, również możemy sięgać po roślinne alternatywy, jak mleka migdałowe, sojowe czy owsiane.

Ikonka 8
Proveg 6 Produkty tłuszczowe

Produkty tłuszczowe

ich podstawowym źródłem w naszej diecie powinny być produkty roślinne, takie jak orzechy i nasiona lub tłoczone z nich oleje. Decydując się na nasiona i orzechy, dostarczymy również naszemu organizmowi białka.

Ikonka 9
Proveg 7 Tortille

Na mały głód

W tej roli świetnie sprawdzą się kanapki. Najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem, pastą z roślin strączkowych i świeżymi warzywami. Te same składniki możemy również zawinąć w tortillę lub pitę i przygotować w ten sposób wrapy. Pasta roślinna, która jest z reguły dość mokra, będzie naszym sosem, warzywa możemy dobrać wedle swoich upodobań. Jeśli będziemy przygotowywać wrapy wieczór wcześniej i mamy więcej czasu, możemy warzywa zgrillować lub pokrojone w plastry i paski upiec w piekarniku. Świetnie nadadzą się do tego bataty, bakłażany, cebula, buraki, marchew i pietruszka. Do przygotowania posiłków ze świeżych warzyw najlepsze będą warzywa, które są bardziej zwarte, takie jak papryka, cukinia (można jeść ją na surowo – alternatywa dla ogórka) czy pomidorki koktajlowe. Nie będą one wydzielać z siebie wody i dzięki temu nasz wrap czy kanapki dłużej będą w dobrej formie. Kolejnym sposobem podania tych samych produktów jest pokrojenie warzyw w słupki i podanie ich z pastą z roślin strączkowych w formie dipu. Konsystencję past możemy zmieniać w zależności od ilości dodanej do nich wody, więc w tym przypadku dodajmy jej trochę więcej. Takie warzywa z pastą możemy przegryzać bułką lub pitą.

Ikonka 10
Proveg 8 Miska

Na duży głód

W tej roli bardzo dobrze sprawdzą się jednogarnkowe dania warzywne oraz sałatki i roślinne bowle z dodatkiem kasz czy makaronów. Możemy przechowywać je w pudełkach lunchowych, słoikach i termosach, jeśli zależy nam na zachowaniu temperatury dania. Duszone warzywa w sosie pomidorowym z fasolą czy ciecierzycą i kaszą gryczaną będą świetnym obiadem na wynos. Możemy przygotować taki obiad również w wersji bardziej na surowo – liście szpinaku z dodatkiem ulubionych warzyw, tofu czy roślin strączkowych i pełnoziarnistym makaronem penne będą bardzo sycącą i dobrą w przechowywaniu sałatką. Świetną alternatywą dla nasion roślin strączkowych są przygotowane z nich makarony. Wtedy zamiast makaronu zbożowego możemy użyć makaronu np. z soczewicy czy grochu, zwiększając tym samym zawartość białka w naszym posiłku i nasze uczucie sytości po jego zjedzeniu.

Ikonka 11

Na słodko

Jeśli lubimy słodkie dania, nie musimy rezygnować z nich w podróży. Ulubione owsianki na mleku roślinnym z owocami i orzechami możemy zamknąć w słoiku lub w termosie i zapakować do plecaka. Kolejnym słodkim daniem bardzo dobrze sprawdzającym się w opcji na wynos są usmażone wcześniej placuszki. Możemy podać je z pokrojonymi i umieszczonymi w oddzielnym pojemniku owocami. Szybką i poręczną przekąską może być również owocowy koktajl przelany do butelki. Możemy przygotować go z ulubionych owoców z dodatkiem wody lub mleka roślinnego.

Proveg wafle
Ikonka 13
Proveg 3 pasty

Czy da się zjeść zdrowo i w biegu?

Nie zawsze mamy czas na to, by przygotować posiłki z wyprzedzeniem. Ba, czasem po prostu ich zapominamy! Co wtedy? Na szczęście ALDI ma w swojej ofercie dobrej jakości alternatywy w postaci produktów gotowych, takich jak hummusy, pasty warzywne, jednogarnkowe dania warzywne, a nawet zupy, które nawet spożywane w temperaturze pokojowej smakują bardzo dobrze.

Kolejną możliwością jest skomponowanie posiłku z półproduktów – pasty roślinne, dostępne najczęściej w słoikach, możemy zjeść razem z warzywami, np. pomidorkami koktajlowymi i pieczywem. Na słodko świetnym wyborem będą roślinne jogurty, np. owsiane czy kokosowe. Do nich możemy dodać owoce, orzechy, nasiona i chrupkie pieczywo, np. wafle ryżowe.

Ikonka 14

Roślinne przepisy na wynos

Kulki mocy z suszonymi śliwkami

Kulki mocy z suszonymi śliwkami

Danie wegańskie

Summer bowl

Summer bowl

Danie wegańskie

Wegańska sałatka

Wegańska sałatka śródziemnomorska

Danie wegańskie

Orkiszowe chlebki naan

Orkiszowe chlebki naan

Danie wegańskie

Bułka z pasta fasolową

Bułka samo ziarno z pastą fasolowo-orzechową

Danie wegańskie

Smoothie truskawkowe

Smoothie truskawkowe

Danie wegańskie

Gazetka wege

Zdrowo zakręcona gazetka

A jeśli chcesz zobaczyć, jakie superoferty na produkty roślinne przygotowaliśmy, sprawdź naszą gazetkę. Znajdziesz w niej ciekawe produkty, kulinarne inspiracje i wiele innych informacji, które sprawią, że komponowanie szybkich i zdrowych dań stanie się banalnie proste.

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch