Marynata do warzyw na grilla

Warzywa stanowią smaczny i zdrowy dodatek do mięs, ale świetnie sprawdzają się też w charakterze dań głównych – na przykład wegańskich i wegetariańskich. Nie powinno ich więc zabraknąć na żadnym grillu! Jeśli masz ochotę na apetyczne papryki, cukinie czy bakłażan z rusztu, musisz najpierw dowiedzieć się, jak przygotować marynatę do szaszłyków warzywnych!

marynata do warzyw na grilla

łatwy

10min.

4 Porcje
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Poleć przepis

Marynata do warzyw na grilla - przepis

Krok 1

W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, oregano, tymianek, sól i pieprz. Jeśli zależy Ci na bardziej pikantnym smaku, możesz też dodać niewielką ilość chilli lub innych ulubionych przypraw.

Krok 2

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby marynata do warzyw z grilla była jednolita.

Krok 3

Pokrój warzywa i umieść je w płaskim naczyniu lub w hermetycznym woreczku strunowym.

Krok 4

Wlej marynatę na warzywa i upewnij się, że wszystkie kawałki są nią dobrze pokryte.

Krok 5

Zamknij naczynie lub woreczek i odstaw na minimum 30 minut do lodówki (im dłużej trwa proces marynowania, tym wyrazistszy będzie smak warzyw).

Krok 6

Po marynowaniu wyjmij warzywa z marynaty i odcedź je, aby pozbyć się nadmiaru płynu.

Poleć przepis
baner grill

Jak długo marynować warzywa na grilla?

Marynowanie warzyw powinno trwać przynajmniej 30 minut, choć jeśli tylko nie goni Cię czas, warto wydłużyć ten proces do 2 godzin. W niektórych przypadkach dobrym pomysłem okaże się nawet pozostawienie produktów w zalewie na całą noc. Dzięki temu smaki i aromaty jeszcze lepiej się przegryzą.

Pamiętaj jednak, że zbyt długie marynowanie warzyw może mieć też negatywne skutki. Niektóre warzywa staną się na przykład zbyt miękkie, a tym samym trudniejsze do grillowania. Miej to na uwadze, jeśli zależy Ci na chrupiących paprykach czy szparagach.

Jakie warzywa nadają się na grilla, a których lepiej nie grillować?

Większość warzyw idealnie nadaje się na grilla. Ten sposób obróbki termicznej uszlachetnia zarówno ich strukturę, jak i smak. Nie wszystkie produkty zachowają się jednak na ruszcie w taki sam sposób. Z tego względu warto wiedzieć, jakich warzyw lepiej nie grillować.

Wśród najlepszych warzyw na grilla wymienić można:

Problematyczne może się jednak okazać grillowanie takich warzyw jak:

  • kalafior (aby przygotować go na grillu, warto najpierw poddać go blanszowaniu lub gotowaniu na parze),
  • brokuły (podobnie jak w przypadku kalafiora),
  • ogórki,
  • rzodkiewki,
  • kapusta,
  • sałaty i szpinak.

Jak przygotować grillowane warzywa na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym?

Grillowane warzywa można przyrządzić nie tylko na tradycyjnym ruszcie, ale też na grillu elektrycznym lub na specjalnej patelni. W takiej sytuacji proces marynowania należy przeprowadzić w identyczny sposób, jak opisaliśmy w przepisie. Uważaj jednak na czas obróbki termicznej, ponieważ w obu tych przypadkach warzywa usmażą się prawdopodobnie nieco szybciej niż na zwykłym grillu węglowym lub gazowym.

Grill elektryczny pozwoli Ci opiekać warzywa od razu z obu stron, co powinno znacząco skrócić czas trwania tego procesu. Jeśli natomiast korzystasz z patelni grillowej, pamiętaj o użyciu oliwy, która zapobiegnie przywieraniu produktów do powierzchni.

Jak podawać warzywa z grilla?

Grillowane warzywa bardzo często podaje się w formie szaszłyków (z mięsem lub innymi dodatkami). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wzbogacić nimi także smak kaszy, ryżu bądź makaronu. Znakomicie będą też smakowały jako składnik sałatek lub dodatek do dań mięsnych (np. grillowanego kurczaka, karkówki lub wołowego steka). W kwestii serwowania warzyw z grilla ograniczyć Cię więc może jedynie Twoja wyobraźnia.

Marynata do warzyw z grilla – podsumowanie

Nasz przepis na aromatyczną marynatę to znakomita odpowiedź na pytanie, czym przyprawić warzywa na grilla. Skoro wiesz już, jak przeprowadzić cały ten proces, nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić zakupy w ALDI i zaprosić swoich bliskich na zdrowy posiłek na świeżym powietrzu!

Przypomnienie o
Błąd! Przepraszamy, wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.

Czy chcesz aby Cię powiadomić, kiedy przedmiot będzie dostępny?

Potwierdzenie przypomnienia

Dzień przypomnienia
Dwa dni wcześniej
Jeden dzień wcześniej
W dniu oferty
Godzina
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Uwagi
  • Aby skorzystać z bezpłatnej usługi przypomnień, potrzebujemy potwierdzić Twój adres e-mal. Robimy to dwustopniowo, tj. Wprowadź swój adres e-mail i kliknij "Aktywuj przypomnienie". Po kilku minutach otrzymasz link aktywacyjny. W następnym kroku klikasz w ten link i aktywujesz usługę przypomnienia.
  • Aby przesłać ten formularz, musisz aktywować akceptację plików cookie w ustawieniach bezpieczeństwa swojej przeglądarki.
  • Przypomnienie może zostać wysłane tylko wtedy, gdy wybrana data przypada w przyszłości i pomyślnie uwierzytelniłeś swój adres e-mail.

Niedostępne

Oferta już wygasła

Aktywacja przypominania!

Potwierdzenie przypomnienia

Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.

Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)

Na podany adres e-mail została wysłana wiadomość, aby potwierdzić Twój adres e-mail. Prosimy kliknąć w link w wiadomości.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch