Warzywa stanowią smaczny i zdrowy dodatek do mięs, ale świetnie sprawdzają się też w charakterze dań głównych – na przykład wegańskich i wegetariańskich. Nie powinno ich więc zabraknąć na żadnym grillu! Jeśli masz ochotę na apetyczne papryki, cukinie czy bakłażan z rusztu, musisz najpierw dowiedzieć się, jak przygotować marynatę do szaszłyków warzywnych!
łatwy
10min.
4 Porcje | |
---|---|
1/4 szklanki | oliwy z oliwek |
2 łyżki | soku z cytryny |
2 | drobno posiekane ząbki czosnku, |
1 łyżeczka | suszonego oregano |
1 łyżeczka | suszonego tymianku |
1/2 łyżeczki | soli |
1/4 łyżeczki | pieprzu |
W małej miseczce połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, oregano, tymianek, sól i pieprz. Jeśli zależy Ci na bardziej pikantnym smaku, możesz też dodać niewielką ilość chilli lub innych ulubionych przypraw.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby marynata do warzyw z grilla była jednolita.
Pokrój warzywa i umieść je w płaskim naczyniu lub w hermetycznym woreczku strunowym.
Wlej marynatę na warzywa i upewnij się, że wszystkie kawałki są nią dobrze pokryte.
Zamknij naczynie lub woreczek i odstaw na minimum 30 minut do lodówki (im dłużej trwa proces marynowania, tym wyrazistszy będzie smak warzyw).
Po marynowaniu wyjmij warzywa z marynaty i odcedź je, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
Marynowanie warzyw powinno trwać przynajmniej 30 minut, choć jeśli tylko nie goni Cię czas, warto wydłużyć ten proces do 2 godzin. W niektórych przypadkach dobrym pomysłem okaże się nawet pozostawienie produktów w zalewie na całą noc. Dzięki temu smaki i aromaty jeszcze lepiej się przegryzą.
Pamiętaj jednak, że zbyt długie marynowanie warzyw może mieć też negatywne skutki. Niektóre warzywa staną się na przykład zbyt miękkie, a tym samym trudniejsze do grillowania. Miej to na uwadze, jeśli zależy Ci na chrupiących paprykach czy szparagach.
Większość warzyw idealnie nadaje się na grilla. Ten sposób obróbki termicznej uszlachetnia zarówno ich strukturę, jak i smak. Nie wszystkie produkty zachowają się jednak na ruszcie w taki sam sposób. Z tego względu warto wiedzieć, jakich warzyw lepiej nie grillować.
Wśród najlepszych warzyw na grilla wymienić można:
Problematyczne może się jednak okazać grillowanie takich warzyw jak:
Grillowane warzywa można przyrządzić nie tylko na tradycyjnym ruszcie, ale też na grillu elektrycznym lub na specjalnej patelni. W takiej sytuacji proces marynowania należy przeprowadzić w identyczny sposób, jak opisaliśmy w przepisie. Uważaj jednak na czas obróbki termicznej, ponieważ w obu tych przypadkach warzywa usmażą się prawdopodobnie nieco szybciej niż na zwykłym grillu węglowym lub gazowym.
Grill elektryczny pozwoli Ci opiekać warzywa od razu z obu stron, co powinno znacząco skrócić czas trwania tego procesu. Jeśli natomiast korzystasz z patelni grillowej, pamiętaj o użyciu oliwy, która zapobiegnie przywieraniu produktów do powierzchni.
Grillowane warzywa bardzo często podaje się w formie szaszłyków (z mięsem lub innymi dodatkami). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wzbogacić nimi także smak kaszy, ryżu bądź makaronu. Znakomicie będą też smakowały jako składnik sałatek lub dodatek do dań mięsnych (np. grillowanego kurczaka, karkówki lub wołowego steka). W kwestii serwowania warzyw z grilla ograniczyć Cię więc może jedynie Twoja wyobraźnia.
Nasz przepis na aromatyczną marynatę to znakomita odpowiedź na pytanie, czym przyprawić warzywa na grilla. Skoro wiesz już, jak przeprowadzić cały ten proces, nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić zakupy w ALDI i zaprosić swoich bliskich na zdrowy posiłek na świeżym powietrzu!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)