Organizacja grilla to prawdziwe wydarzenie. Wiąże się z towarzystwem rodziny i przyjaciół, relaksem na świeżym powietrzu, orzeźwiającymi napojami, a przede wszystkim z aromatycznymi potrawami z rusztu, wśród których bezdyskusyjnie dominują różne rodzaje mięs. Z naszego poradnika dowiesz się, jak je przyrządzać i podawać!
Jeśli przeglądając w sklepie różne produkty, zastanawiasz się, co można grillować, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość — na ruszt nadaje się właściwie każdy rodzaj mięsa. Do najpopularniejszych wyborów należą:
Karkówka — obowiązkowe danie na grilla, które zanim trafi na ruszt, powinno nabrać aromatu w marynacie. Serwowany karczek wieprzowy musi być miękki i soczysty.
Schab — grillowane mięso wieprzowe ma tendencję do wysychania, dlatego kotlety należy przyrządzać krótko i w wysokiej temperaturze.
Drób — do grillowania nadaje się właściwie każda część kurczaka czy indyka, od kruchych i chrupiących skrzydełek, po filety i udka. Możesz też przyrządzać drób w całości. Pamiętaj jednak, że obróbka termiczna zajmie wówczas nieco więcej czasu i będzie wymagała specjalnego rożna.
Kiełbasa — jest to nie tylko najczęściej wybierany rodzaj mięsa z grilla, ale też jedna z najprostszych potraw, jakie można przyrządzić w ten sposób. Do wyboru masz wiele różnych rodzajów kiełbasek, zarówno z wieprzowiny, jak i z drobiu.
Steki — jest to danie na grilla dla wymagających. Jego przyrządzanie wymaga wyczucia, aby mięso było w odpowiednim stopniu wysmażone.
Burgery — przygotowywane z mielonej wołowiny, z ewentualnym dodatkiem cebulki. Kluczem do ich grillowania jest nadanie im zbitej formy, aby nie rozpadły się na ruszcie.
Szaszłyki — najczęściej składają się z kawałków mięsa drobiowego oraz z warzyw (np. cukinii, papryki, cebuli) lub kukurydzy i grzybów. Jeśli chcesz wykorzystać do nich wołowinę, grilluj ją osobno, ponieważ wymaga ona dłuższej obróbki niż dodatki. Bez względu na to, który z powyższych przysmaków wybierzesz, zawsze stawiaj na świeże mięso od renomowanych producentów.
W zależności od wyboru mięsa, różne będą oczywiście zasady jego przygotowywania. Jedne produkty — takie jak np. kiełbaski — mogą od razu trafić na ruszt, nawet bez przyprawiania, inne należy natomiast marynować przynajmniej przez kilka godzin.
Jeśli przyrządzasz karkówkę bądź stek wołowy, pamiętaj o wyjęciu mięsa z lodówki przynajmniej na 1 — 2 godziny przed wrzuceniem go na ruszt. Ułatwisz sobie w ten sposób jego równomierne wysmażenie. Pamiętaj też, że wcześniej powinno ono spędzić nawet 12 godzin w marynacie. Aby szybciej ją wchłonęło, możesz je nakłuć widelcem lub specjalnym nakłuwaczem do mięs.
Mięso drobiowe przed grillowaniem wystarczy delikatnie przyprawić — niezależnie od tego, czy przyrządzasz kurczaka w całości, czy wykorzystujesz tylko kawałki piersi do szaszłyków. Nieco bardziej wymagający okaże się natomiast schab, który przed położeniem na ruszcie należy rozbić. Dzięki temu unikniesz przesuszenia mięsa.
Wybór przypraw do mięsa na grilla również powinien zależeć od jego rodzaju. W większości przepisów wymieniane są przede wszystkim: sól, pieprz oraz zioła. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby uzupełnić je np. wędzoną papryką. Zamiast decydować się na gotowe mieszanki, warto samodzielnie skomponować idealny smak, sięgając po starannie wyselekcjonowane aromaty.
Smak mięsa na grilla można wzbogacić nie tylko tradycyjnymi przyprawami, ale również warzywami lub owocami. Cebulka doskonale pasuje na przykład do kiełbas i kaszanek, a cytrusy do drobiu. W przypadku różnego rodzaju steków należy natomiast postawić na marynaty, do których wykorzystać możesz m.in. oliwę, czosnek, musztardę, sos barbeque lub miód. Więcej porad na ten temat znajdziesz w kolejnym akapicie.
Marynowanie mięsa na grilla to etap, od którego w największej mierze zależy ostateczny smak posiłku. Na szczęście sztuka ta nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Wystarczy do danej potrawy wybrać odpowiedni rodzaj marynaty:
· Karkówka doskonale smakuje w pikantnej marynacie, przygotowanej np. z oliwy z oliwek, soku z cytryny, chili oraz czosnku. Mięso będzie naprawdę smaczne nawet po godzinie spędzonej w takiej mieszance.
· Schab można zamarynować np. w imbirze, miodzie, soku z limonki i oliwie. Aby dobrze przesiąkł aromatem, warto trzymać go w lodówce przez około 2 godziny.
· Kurczak nie wymaga marynowania, ponieważ już posypany przyprawami będzie smakował doskonale. Jeśli szukasz jednak bardziej wyrazistych akcentów, sięgnij po marynatę z miodu i sosu barbeque lub czosnku i sosu sojowego. Mięso wystarczy natrzeć mieszanką i pozostawić na 30 minut lub godzinę w lodówce.
· Steki należy marynować stosunkowo długo, bo nawet 12 — 16 godzin. Możesz wykorzystać do tego takie dodatki jak czosnek, tymianek, chili, rozmaryn oraz oliwa z oliwek.
Każdy przepis na grilla będzie nieco inny, ponieważ poszczególne rodzaje mięs można przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów. Warto pamiętać jednak o kilku uniwersalnych wskazówkach, które znajdą zastosowanie w każdym przypadku.
Po pierwsze pamiętaj, że grillowanie to sztuka i chodzi tu nie tylko o umiejętności kulinarne, ale przede wszystkim o koncentrację i cierpliwość. Wystarczy bowiem chwila nieuwagi, aby przesuszyć lub przypalić mięso. Z drugiej strony nie należy przyspieszać procesu obróbki, ponieważ przysmaki będą wówczas surowe w środku.
Po drugie staraj się robić dobry użytek z tacek aluminiowych. Zatrzymają one wyciekający z mięsa tłuszcz, który skapując na rozżarzone węgielki, powodowałby uwalnianie szkodliwych związków chemicznych. Zasada ta nie znajduje zastosowania w przypadku przyrządzania mięsa z grilla elektrycznego, ponieważ jego powierzchnia wyłożona jest bezpieczną powłoką ceramiczną bądź teflonową.
Po trzecie zaś pamiętaj, aby regularnie obracać mięso i sprawdzać stopień jego wysmażenia. Szczególnie istotne okaże się to w przypadku steków, karkówki i schabu, które łatwo po prostu przesuszyć. Dopilnuj więc, aby były rumiane i przypieczone z zewnątrz, ale cały czas soczyste w środku. Bardzo ostrożnie należy też postępować z drobiem. Nieco mniej uwagi wymagają natomiast kiełbaski.
Jak już wiesz, czas grillowania to kluczowy aspekt wpływający na strukturę przyrządzanych mięs. Miej więc na uwadze następujące zasady:
Ślinka cieknie Ci na samą myśl o opisanych wyżej przysmakach? Koniecznie zapoznaj się z naszymi przepisami na mięso na grilla!
Mięso z grilla możesz serwować ze swoimi ulubionymi dodatkami. Doskonale skomponuje się ono z różnego rodzaju sałatkami bądź przygotowanymi na ruszcie ziemniaczkami czy innymi warzywami. Do obowiązkowych przekąsek należą również świeże pieczywo, masło czosnkowe czy opiekane nad żarem sery.
Popularne przystawki na grilla do mięsa obejmują także kolby kukurydzy, ogórki kiszone lub konserwowe, świeżą mozzarellę z pomidorami (caprese) czy faszerowane pieczarki. Wybór dodatków jest naprawdę bardzo szeroki i powinien zależeć wyłącznie od osobistych preferencji.
Dzięki naszym wskazówkom wiesz już, jakie mięso z grilla wybrać, jak je przyrządzać i podawać. Nie pozostaje Ci więc nic innego jak rozpalać ogień!
Kliknij i pobierz ściągę!
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)