Potrzebujesz energii, ale nie chcesz czuć się ociężale? Czy istnieje przepis na posiłek, który będzie pyszny, nasyci, a przy tym nie obciąży żołądka? Oczywiście, że tak – i to nie jeden!
Lekkostrawny obiad może być odpowiedni zarówno dla osób zdrowych, jak i dla tych, którzy muszą stosować specjalną dietę.
Co warto wiedzieć o lekkostrawnych posiłkach? Jak przyrządzić prosty i lekki obiad?
Dieta lekkostrawna to określenie stylu odżywiania. W dietetyce bardziej fachową nazwą jest dieta nie lekko-, a łatwostrawna, czyli oparta na produktach, które organizm jest w stanie strawić szybciej i łatwiej.
Tego typu jadłospis często zalecany jest jako część leczenia chorób układu pokarmowego. Wspiera pacjentów, którzy borykają się z zapaleniem żołądka, wrzodami, refluksem, chorobami trzustki czy rekonwalescencją (zdrowieniem) po operacjach na przewodzie pokarmowym. W takich przypadkach dania lekkostrawne pomagają ograniczać dolegliwości i przyspieszają proces powrotu do zdrowia. W tym kontekście mowa właśnie o diecie łatwostrawnej.
W bardziej potocznym rozumieniu lekkostrawny obiad, kolacja czy inny posiłek nie musi być wyłącznie zaleceniem lekarskim. To również dobry wybór na co dzień. Sprawdza się gdy masz intensywny dzień, planujesz trening lub jesz na krótko przed snem. Takie dania nie zalegają w żołądku, a dostarczają niezbędnych składników i energię bez uczucia ciężkości.
Przepisy na dania w diecie lekkostrawnej opierają się na składnikach, które (jak nietrudno skojarzyć) są łatwe do strawienia, a jednocześnie pełne wartościowych składników odżywczych.
Liczy się jednak nie tylko skład posiłku. Ważna jest też forma jego podania. Dobrze sprawdzają się produkty gotowane, pieczone bez tłuszczu, miksowane lub przecierane.
Przydatne jest także emulgowanie. Brzmi dość egzotycznie, jednak z pewnością nie raz to robiłeś. To technika, która polega na łączeniu składników tłuszczowych (np. oleju) z płynami (np. bulionem). Jak to zrobić? Miksuj lub energicznie mieszaj. Dzięki temu z łatwością uzyskasz lekkie konsystencje (np. zupę krem – idealne lekkostrawne danie obiadowe).
Wskazane produkty w diecie lekkostrawnej – wykorzystaj je, żeby przygotować coś lekkiego na obiad:
Podczas przygotowywania lekkostrawnych posiłków staraj się także kontrolować wielkość porcji – większe dania mogą obciążyć żołądek i opóźnić trawienie. Przepis na lekki obiad może składać się z dwóch mniejszych posiłków – delikatnej zupy i prostego drugiego dania. Warto zrobić wtedy krótką przerwę między posiłkami.
Ciężkostrawne produkty nie sprzyjają lekkim posiłkom. W niektórych przypadkach mogą obciążać żołądek i powodować dolegliwości.
W daniach lekkostrawnych warto zwracać uwagę na tłuszcze. To właśnie smażenie często kojarzymy z problemami trawiennymi. Jednak nie tylko ten składnik może się do nich przyczynić. Przykładem jest także błonnik pokarmowy – choć bardzo korzystny i niezbędny dla zdrowia, w nadmiarze może powodować uczucie pełności i wzdęcia. Warto zwracać uwagę na to, aby w ciągu całego dnia dania lekkostrawne dostarczały w sumie ok. 25 gramów błonnika.
Niektóre techniki kulinarne również mogą wpływać na ciężkostrawność posiłków. O smażeniu już pisaliśmy. Niewskazane jest również grillowanie, a nawet tradycyjne pieczenie (z dodatkiem dużej ilości tłuszczu). Przyrządzanie jedzenia w taki sposób sprawi, że nawet składniki z przepisu na lekki obiad staną się trudniejsze do strawienia.
Postaw na techniki, które wymieniliśmy wcześniej – w sekcji zalecanych produktów w przepisach na dania lekkostrawne.
Produkty, które warto ograniczyć na diecie lekkostrawnej:
Szukasz przepisu na lekki obiad? W diecie lekkostrawnej nie musisz być skazany na kleiki i bezsmakowe dania. Możesz wybierać spośród delikatnych zup, duszonych dań z mięsem, czy pełnowartościowych posiłków wegetariańskich.
Lekkie zupy to świetna opcja na szybki i zdrowy obiad. Możesz przygotować np. delikatny wywar z lanymi kluskami lub zupę krem z ulubionych warzyw. Dobrze sprawdzają się wywary gotowane na bulionie warzywnym lub chudym mięsie.
Zupa to świetny lekki obiad na szybko. Możesz przygotować cały garnek i cieszyć się pysznymi posiłkami bez większego wysiłku.
Sprawdź nasze propozycje:
Lekkie dania mięsne to opcja, która dostarczy odpowiedniej ilości białka bez uczucia ciężkości. Dobrze sprawdzą się tu dania gotowane na parze lub pieczone bez tłuszczu. Możesz podać je z białym ryżem i warzywami – to pełnowartościowy i sycący posiłek.
Lekkostrawny obiad z mięsem? Proszę bardzo!
Czy znajdzie się coś dla tych, którzy wolą dania w wegetariańskim stylu? Oczywiście, że tak. Lekkostrawny obiad bez mięsa może być równie sycący i smaczny. Dobrym wyborem będą tu np. risotto z białym ryżem, pierogi z delikatnym nadzieniem z twarogu czy makaron podany z sosem z przetartych warzyw.
MILSANI to produkty na każdą okazję, których skład sprawi, że zarówno kanapka, jak i deser staną się jeszcze pyszniejsze! Poznaj je i zaproś do swojej kuchni.
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
W asortymencie marki Dobre Plony znajdują się produkty mączne oraz kasze, groch, fasola oraz cała gama chlebów tostowych. Wszystko to, co naturalnie zebrane prosto z pola, otrzymane od natury, zebrane przez rolnika i dostarczone prosto do ALDI. Na zdrowie!
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)