Eksperci, którzy badają jabłka i ogórki? Naprawdę istnieją! W Belgii szkolimy personel na magazynie, aby stał się “wyrocznią w kwestii owoców i warzyw”. Jako eksperci od świeżości pomagają sprostać wysokim oczekiwaniom naszych klientów.
Na pierwszy rzut oka kalarepy w dużych zielonych pudełkach wyglądają świeżo i smacznie. Ale czy takie są naprawdę? Aby się tego dowiedzieć, pracownicy na przyjęciu towaru w naszych magazynach logistycznych muszą dokładnie przyjrzeć się przychodzącym towarom. Czy poziom ich dojrzewania jest prawidłowy? Czy warzywa nie są uszkodzone? Czy liście są jędrne i zielone? Aby nasi koledzy sprawdzali owoce i warzywa tak samo krytycznie jak zewnętrzny rzeczoznawca, w Belgii w 2017 roku wprowadzono nową koncepcję szkoleniową. Cel: uwrażliwienie na jakość i świeżość oraz pogłębienie wiedzy. Po początkowym czterodniowym szkoleniu pracownicy będą uczestniczyć w późniejszym terminie w kolejnym szkoleniu.
Jednak proces jakości w ALDI Nord nie rozpoczyna się od przyjęcia towaru w centrum logistycznym. Pracownicy działu zakupów już teraz przedstawiają naszym dostawcom jasne wytyczne. Na przykład, winogrona: od zaopatrzenia poprzez zawartość cukru do temperatury dostawy, wszystko jest dokładnie określone. Ponadto od dostawców owoców i warzyw wymagamy tak zwanej oceny społecznej Dzięki temu podnosimy wśród producentów świadomość dotyczącą dobrych standardów pracy.
Po przybyciu towaru do sklepu, jego pracownicy ponownie sprawdzają, czy jakość jest właściwa. W każdej spółce regionalnej dwóch specjalistów ds. owoców i warzyw dba o to, aby pracownicy sklepu byli prawdziwymi ekspertami od świeżości. Szkolą oni kolegów w zakresie kontroli jakości. W przyszłości specjalnie przeszkoleni pracownicy odpowiedzialni za owoce i warzywa w sklepach będą sprawdzać dostarczony i wystawiany towar. W tym celu w 2018 roku przeprowadzimy szkolenia zakrojone na szeroką skalę.
„Owoce i warzywa muszą być świeże i jędrne. Jest to tak samo ważne dla nas, jak i dla naszych klientów”, mówi Kilian De Geyter, Kupiec w Belgii. “ALDI Belgia dzięki szkoleniu na eksperta ds. warzyw i owoców jeszcze bardziej skupiło uwagę swoich pracowników na tę kwęstię”.