Grillowanie to jedna z ulubionych aktywności Polaków. Trudno się temu dziwić, biorąc pod uwagę fakt, że pozwala ona połączyć wypoczynek na świeżym powietrzu z kulinarną ucztą. Co i jak grillować, aby w pełni wykorzystać jej potencjał? Zapoznaj się kompleksowym poradnikiem ALDI!
Zanim zaczniesz ucztę, musisz podjąć jedną z najważniejszych decyzji. Będzie ona dotyczyła wyboru samego grilla. Do dyspozycji masz bowiem różne rozwiązania, wśród których największą popularnością cieszą się 3 następujące:
To najczęściej wybierany rodzaj grilla, który zapewnia potrawom charakterystyczny aromat. Jego rozpalenie wymaga nieco czasu i wysiłku, ale jednocześnie gwarantuje niepowtarzalną atmosferę prawdziwego grillowania. Do ważniejszych minusów tego typu rusztu należy jednak zaliczyć dym i intensywny zapach, które uniemożliwiają jego eksploatację w gęsto zabudowanych obszarach. Co więcej, badania wskazują, że jedzenie z grilla węglowego jest najbardziej szkodliwe ze względu na substancje emitowane wskutek tłuszczu skapującego na żar.
Rozwiązanie to cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród osób, które mieszkają na przykład w blokach lub na zamkniętych osiedlach. Urządzenie tego typu pozwala bowiem nawet na grillowanie w domu. Nie emituje dymu ani uciążliwych zapachów, więc jego eksploatacja nie powinna przeszkadzać sąsiadom. Choć jedzenie z grilla elektrycznego nie będzie miało tego samego aromatu co znad żaru, to cały proces jego przyrządzania okaże się zdecydowanie prostszy, bezpieczniejszy i wygodniejszy.
Jedzenie z grilla gazowego oceniane jest jako najzdrowsze dla człowieka. Urządzenie to nie emituje bowiem żadnych szkodliwych substancji. Co więcej, ruszt rozpala się szybko i wygodnie, a jedyne, czego potrzebujesz w tym celu, to butla gazowa. Jej wykorzystywanie niesie ze sobą oczywiście pewne zagrożenia, ale nie trzeba się nimi przejmować pod warunkiem umiejętnego posługiwania się grillem. Warto również zauważyć, że można używać go bez obaw o reakcje sąsiadów.
Podsumowując, wybór grilla powinien zależeć przede wszystkim od tego, gdzie zamierzasz przyrządzać jedzenie. Jeżeli chcesz grillować w plenerze, potrzebujesz klasycznego rusztu na węgiel. Do eksploatacji grilla elektrycznego niezbędny okaże się natomiast dostęp do prądu. Wariant gazowy można zaś uznać za rozwiązanie pośrednie o najbardziej wszechstronnym charakterze.
Ilu amatorów grillowania, tyle różnych szkół. Jedni przed rozpoczęciem uczty zaopatrują się wyłącznie w brykiet lub węgiel oraz rozpałkę, inni z kolei kompletują cały arsenał gadżetów. Jeśli bliżej Ci do tych drugich, zastanów się przede wszystkim nad zakupem takich akcesoriów jak:
● Dodatkowe ruszty – specjalne kratki pozwalają na wygodne grillowanie np. ryb.
● Rożen – to pozycja obowiązkowa, jeśli zamierzasz grillować kurczaka w całości.
● Szczypce i łopatka – nawet największy zwolennik minimalizmu przyzna, że bez akcesoriów do przewracania potraw na ruszcie trudno zorganizować grilla.
● Termometr – jeśli chcesz mieć pełną kontrolę nad przygotowywanymi potrawami, zaopatrz się w specjalny termometr do sprawdzania ich wewnętrznej temperatury.
● Narzędzia do czyszczenia – aby zapewnić swojemu grillowi jak najdłuższą żywotność, regularnie czyść go szczotką lub drucianą gąbką.
Do grillowania nadaje się niemal wszystko! Na ruszcie łatwo przyrządzisz nie tylko mięsa, ale i warzywa, więc każdy – bez względu na dietę – może urządzić sobie ucztę na świeżym powietrzu. Na jakie produkty warto zwrócić szczególną uwagę?
● Warzywa – przygotowywane na grillu, warzywa zyskują wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu skuszą się na nie nawet niecierpiące ich dzieci. Najlepiej do grillowania nadają się ziemniaki, bataty, szparagi, bakłażan, cukinia, papryka czy cebula. Można wykorzystać je między innymi do szaszłyków, dodając do nich także pieczarki lub inne grzyby.
● Produkty wege – coraz łatwiej dostępne artykuły wegańskie również nadają się na grilla. Ich przykłady obejmują choćby wege kiełbaski i kaszanki, ale także wszechstronne tofu.
● Ser – przy odpowiednim podejściu na grillu można przyrządzić niemal każdy rodzaj sera. Najlepiej nadają się do tego jednak oscypki, halloumi czy camembert.
● Mięso – można zachwycać się wszystkimi wymienionymi wyżej produktami, ale nie sposób zbagatelizować faktu, że grill powstał z myślą o mięsie. W tej kategorii ograniczyć Cię może jedynie wyobraźnia: do dyspozycji masz nie tylko rozmaite kiełbaski, ale także kurczaka, karkówkę, boczek, wołowe steki czy burgery…
Choć większość osób uważa, że tylko mięso nadaje się na grilla, nie jest ono jedynym produktem, jaki można opiekać nad ogniem. O wiele zdrowiej jest bowiem grillować warzywa, które wspaniale smakują i pieką się o wiele szybciej niż mięso. Oto kilka ciekawych pomysłów na grillowane warzywa!
Grill bez mięsa? Zapewne wiele Twoich gości będzie zachwyconych! Według Panelu Ariadna już prawie co 10 osoba w naszym kraju nie je mięsa a raport „Postawy Polaków wobec produktów roślinnych”, podaje, że 3,2 mln Polaków z niego rezygnuje." Co więc można podawać na bezmięsnym grillu?
Sezon na grilla czas zacząć! Już wkrótce na ruszt trafią nie tylko steki i kiełbaski, ale też warzywa i sery. Te ostatnie są chętnie wybierane zwłaszcza przez wegetarian, ale jak się zaraz przekonasz — mogą urozmaicić każde menu. W naszym poradniku podpowiemy Ci, jak przyrządzić grillowany ser i z jakimi dodatkami go serwować!
Organizacja grilla to prawdziwe wydarzenie. Wiąże się z towarzystwem rodziny i przyjaciół, relaksem na świeżym powietrzu, orzeźwiającymi napojami, a przede wszystkim z aromatycznymi potrawami z rusztu, wśród których bezdyskusyjnie dominują różne rodzaje mięs. Z naszego poradnika dowiesz się, jak je przyrządzać i podawać!
Z przyrządzaniem pysznych, aromatycznych potraw z grilla powinien poradzić sobie dosłownie każdy. Wystarczy odrobina praktyki i przestrzeganie kilku uniwersalnych zasad:
● Dbaj o czystość – ze względu na higienę i zdrowie, ruszt grilla należy regularnie czyścić.
● Zachowaj cierpliwość – grillowanie to sztuka cierpliwości. Nie kładź więc jedzenia na ruszcie, dopóki rozpałka się nie wypali, a węgiel nie zamieni się w żar. Unikaj też grillowania potraw bezpośrednio nad ogniem, aby ich nie przypalić.
● Trzymaj rękę na pulsie – podczas spotkania przy grillu łatwo się rozkojarzyć i zapomnieć o pozostawionym nad żarem jedzeniu. Unikaj takich sytuacji, aby nie doprowadzić do przesuszenia potraw.
● Stosuj się do zasad bezpieczeństwa – bez względu na wybrany rodzaj grilla, nigdy nie pozostawiaj go bez nadzoru.
● Pamiętaj o kulturze – jeśli grillujesz na swojej posesji, miej na uwadze komfort sąsiadów. Jeżeli natomiast bawisz się w plenerze, korzystaj wyłącznie z miejsc do tego przeznaczonych i zawsze sprzątaj po sobie.
Organizacja grilla powinna być dla Ciebie czystą przyjemnością. Jego rozpalanie potraktuj więc jako zabawę i nie przejmuj się, jeśli któraś potrawa Ci się przypali. Jeśli chcesz jednak dobrze przygotować się do uczty i ograniczyć liczbę wpadek, zapoznaj się z naszymi praktycznymi poradami dotyczącymi grillowania!
Wiesz już wszystko, co o grillowaniu wiedzieć trzeba. Nie pozostaje Ci więc nic innego jak zapoznać się ze sprawdzonymi przepisami ALDI!
Z BBQ zostaniesz mistrzem grillowania! To nasza marka, której asortyment stanowią produkty doskonale nadające się do grillowania. Skosztuj pysznych mięs i ryb w marynatach i przyprawach i spraw, by Twój grill był doskonały!
Pyszny smak to nie wszystko. Dla nas najważniejsze jest, aby oferować klientowi wszystko to, co najlepsze. Dlatego nasza marka własna Mięsne Specjały to wyjątkowa jakość w najlepszej możliwej cenie. Teraz nie musisz się już zastanawiać, jakie mięso wybrać – postaw na Mięsne Specjały i ciesz się posiłkami w zgodzie z naturą.
Pyszne wędliny wieprzowe, z kurczaka i z indyka, w tym polędwice, kiełbasy, parówki, kabanosy, schab i nie tylko - to asortyment naszej marki Wędliniarnia.
Niedostępne
Oferta już wygasła
Aktywacja przypominania!
Potwierdzenie przypomnienia
Otrzymasz przypomnienie w dniu ${date} o godzinie ${time}.
Wymagana aktywacja wiadomości (e-mail)